همه چیز راجب ui/ux || تجربه کاربری چیست؟ + ویدئو

زهرا شوشتری
1399/09/07
64

همه چیز راجب ui/ux

سلام به همه ی دوستای عزیزم امیدوارم حال دلتون خوب باشه تو این مقاله میخوایم با هم راجب ui و ux و مهارت های لازم این طراح و بازار کارشون صحبت کنیم .و همه چیز راجب ui/ux را بررسی کنیم.و همچنین میخوایم تفاوت بین برنامه نویس فرانت و ui/ux کار رو بدونیم.

به چه کسی ui/ux کار گفته میشود؟ 

خب آماده اید همه چیز راجب ui/ux را بدونید ؟! بریم سراغ یادگیری ، برای اینکه بگیم ui/ux کار دقیقا چه کسی هست باید هرکدوم (یعنی ui و ux) رو جدا بررسی کنیم.

سکوی پرتاب ورود به دنیای طراحی وب + مثال های جامع و زنده (;

خب در این بخش می خوایم در مورد اینکه تجربه کاربری چیست؟ و همه چیز در مورد ui یا ux را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.

ui یا همون User Interface:

User Interface به معنی رابط کاربری، که شامل دیزاین سایت و یا اپلیکیشن هست که با استفاده از فوتوشاپ،فیگما،Adobe xd و سایر نرم افزار ها ایجاد میشن

و هیچگونه کد نویسیی رو شامل نمیشن و صرفا فقط رابط کاربری توسط اون ها طراحی و دیزاین میشن که طبق اصول ، قواعد و قوانینی هست که باعث تمیزی و اصولی بودن کار میشه و علاوه بر اون کار برای کد نویس سایت و یا اپلیکیشن سمت کاربر راحت تر میشه  چون تمامی اطلاعات مربوطه به صورت کامل در اختیارش قرار میگیره و دیگه نیاز به تغییرات داخل سایت توسط فرانت اند دولوپر نیست.

این کار نیاز به خلاقیت و دقت زیادی داره خلاقیت برای اینکه به زیبایی و تحت تاثیر قرار دادن کاربر کمک کنه و همزمان باید در نظر گرفته بشه که دیزاینی که صورت گرفته خیلی متفاوت با طرح ها و دیزاین های موجود نباشه چون باید چیزی به یوزر نمایش داده بشه که براش اشنا باشه و  ذهنش رو درگیر طرح کاملا متفاوت با چیزی که تا الان اون رو در محیط های دیگه تجربه کرده نباشه.

Ux یا  User Experience:

Ux یا  User Experience:

 

User Experience به معنی تجربه ی کاربری، که هر چیزی که مربوط به تجربه ی کاربر در وبسایت و اپلیکیشن ما هست رو شامل میشه که شامل رنگ و اندازه و جایگاهی که میشه که به طور مثال برای یک دکمه ی خرید در نظر گرفت که تاثیر بیشتری روی خرید کاربر بذاره در نظر گرفت و هم تجربه ی کاربر رو از مسیری که در وبسایت و اپلیکیشن ما طی میکنه شامل میشه و هم رویکرد ها و استراتژی های کارفرما هم در نظر گرفته میشه.

در واقع طراح تجربه ی کاربری سعی داره تا تجربه ی کاربر رو از سایت و اپلیکیشن ما بهبود ببخشه.در واقع طراح رابط کاربری از تمامی مسیر ها و سناریو ها و  انتخاب هایی که کاربر میتونه داشته باشه اگاه هست و سعی میکنه تا این مسیر رو تا حد امکان ساده بکنه تا کاربر تجربه ی بهتر و روان تری رو از محیط داشته باشه و همچینین اون رو به درستی به سمت هدف اون محیط هدایت بکنه.

در این قسمت میخوام شما رو با برخی از قوانینی که برای تجربه ی کاربری در نظرش میگیرن اشناتون کنم.

قوانین در تجربه کاربری ui ux

قانون Hick:

این قانون میگه با افزایش گزینه های قابل انتخاب برای کاربر زمان تصمیم گیری کاربر(مثلا هنگام کلیک کردن روی یک محصول) افزایش پیدا میکنه که طبیعتا به هدف کارفرما که خرید کاربر هست لطمه میزنه

قانون Fitts:

این قانون میگه کاربران روی دکمه های بزرگ ترکه نزدیک هستند زودتر کلیک میکنند تا دکمه های کوچک و دور.

پس طبق این قانون دکمه های مهم از قبیل خرید و… باید برجسته تر باشن

قانون pragnanz:

این قانون میگه که ذهن تصاویری رو که میبینه تا جای ممکن ساده ش میکنه ..پس طرح هم تا جای ممکن باید ساده باشه و از شلوغی های بی مورد دوری کنه.

 قانون مجاورت proximity:

این قانون میگه اشیایی که نزدیک هم چیده میشن مرتبط بنظر میان.

که طبق این قانون باید بدونیم اگر گزینه ای با بقیه متفاوت هست نزدیک سایر گزینه ها قرار داده نشه.

 

تفاوت Ui و Ux:

تفاوت Ui و Ux:

کسی که طراح تجربه ی کاربری ست قدم به قدم همراه مشتری هست و میدونه که در صفحه ی اول به طور مثال در سرچ باکس محصولی رو سرچ میکنه و بعد محصول در صورت وجود بهش نمایش داده میشه

و بعد از انتخاب کردن محصول توسط یوزر به سمت سبد خرید منتقل میشه و قدم ها و استپ های بعدی که کاربر اون ها رو تجربه میکنه..

پس طراح تجربه ی کاربری با توجه به تحقیقات و اگاهی هایی که داره  تصمیم میگیره که در چه زمانی و در چه صفحه ای چه چیزی به چه اندازه و رنگی به کاربر نمایش داده بشه تا هم کاربر تجربه ی بهتری داشته باشه و  هم اهدافش رو محقق بکنه

و اما طراح واسط کاربری این ها رو دیزاین میکنه ، یعنی مطابق با مفاهیمی که از تجربه ی کاربری بدست میاره اون رو دیزاین میکنه.

و نکته ی دیگه ای هم که وجود داره اینه که Ui قسمت کوچکی از Ux هست چون طراح رابط کاربری فقط طرح رو میزنه

و تمام اما طراح تجربه ی کاربری مدام باید همراه مشتری باشه ،

رفتار های اون رو تحیلل و بررسی کنه ،چالش های اون رو مدیریت کنه و پلتفرم رو در جهت تحقق اهدافش هدایت بکنه.

تفاوت ui/ux کار و فرانت اند دولوپر:

خب همون طور که گفته شد ui/ux وظیفه ی دیزاین صفحه رو با استفاده از نرم افزار های مربوط به خودش رو داره و شامل هیچگونه کد نویسیی نیست اما وظیفه ی فرانت اند دولوپر این هست که دیزاینی رو که از ui/ux کار دریافت کرده رو به صورت دقیق با کد هایی که بیس و اساسشون HTML,CSS,Javascript  هست پیاده سازی بکنن.

در واقع این دو کار هیچ شباهتی  با هم ندارن و هر کدوم در حوضه ی کاری خودشون نیاز به متخصص دارند.

آموزش رایگان ویو جی اس مقدماتی تا پیشرفته

5 نقش مشترک طراحان UI / UX

وظایف مشترک Ui و Ux

طراحی UI و UX یک رشته ای است که خودش دارای رشته های تخصصی زیادی بوده که در حال رشد هستند. از جمله پیاده سازی UX و رعایت نکات آن، طراحی تعامل، تست قابلیت استفاده، طراحی بصری و … موارد دیگر. در شرح وظایف UI / UX معمولاً ترکیبی از این نقش ها ذکر شده است.

1. طراحی UI / UX

یکی از این وظیفه ها ایجاد رابط کاربری و تجربه کاربری مبتنی بر نکات و استاندارد های موجود و همچنین طبق سلیقه های افراد برای محصول است. برای دست یابی به این هدف، طراحان از فرآیندهایی مثل نمونه سازی و به دنبال آن آزمایش قابلیت استفاده استفاده می کنند. عنوان طراحی UI / UX یک عنوان جامع و گسترده است که ممکن است برخی یا همه ویژگی های بعدی را شامل شود.
محصول شما اولا باید زیبایی لازم را داشته باشد و همچنین در گام بعدی باید به طوری تولید شود که کاربران شما هنگام استفاده از محصولتان سردرگم نبوده و به راحتی بتوانند از آن استفاده کنند.
پیاده سازی این قسمت بر عهده طراحان Ui و Ux بوده و از وظایف اصلی آن ها محسوب می شود.

2. طراحی بصری

طراحان بصری محصول مسئول ظاهر محصول فیزیکی یا دیجیتالی محصول هستند. این می تواند شامل مواردی از بسته بندی تا طراحی وب باشد. آن ها از نزدیک با طراحان Ui Ux  و همچنین نویسندگان توضیحات در زمینه محصول همکاری می کنند تا یک تجربه کاربری زیبا، راحت و کاربرپسند ایجاد کنند. آن ها همچنین می توانند به طراحان UI / UX کمک کنند تا در پایان مرحله طراحی، نمونه های اولیه با کیفیت بالایی از محصول تولید کنند.

3. تحقیق و کاربرد پذیری

محققان UI و UX بر روی جمع آوری اطلاعات از کاربران تمرکز دارند. آن ها با کاربران مصاحبه می کنند ،کاربران را در زیستگاه طبیعی خود یا محیط آزمایش مشاهده می کنند، گروه های متمرکز و مطالعات طراحی را سازمان دهی می کنند و حتی ممکن است به صورت حضوری با آن ها به گفتگو و نظر خواهی بپردازند تا بتوانند تا در نهایت به تیم کمک کنند که محصول با کیفیت تر و متناسب با سلیقه و علاقه های مردم تولید کنند. . آن ها همچنین مسئول تبدیل داده های کمی و کیفی ساختار یافته و طبقه بندی نشده به اطلاعات مفید برای تیم UI / UX هستند. این کار برای تیم تولیدی محصول خیلی ارزشمند است. زیرا وقتی کاربر برای اولین بار با محصول شما روبرو شود، اولین موردی که با آن برخورد می کند قسمت Ui و Ux محصول شماست. پس هر اندازه که Ui و Ux محصول شما بهتر و اصولی تر باشد به همان اندازه می توانید مشتری های بیشتر و در نتیجه سود بیشتری داشته باشید.

4. برنامه نویسی

توسعه دهنده های UX رابط بین تیم های طراحی و برنامه نویسی هستند. آنها مسئول گرفتن طرح و پیاده سازی آن با کد هستند. توسعه دهنده های Ui و Ux به کمک زبان ها و تکنولوژی هایی مثل Html، Css، Java Script و … طرح های طراحی شده توسط طراحان Ui Ux را کد نویسی کرده و به کد تبدیل می کنند.

5. نوشتن UI / UX

نوشتن UI / UX یک تخصص ویژه است اما درک آن کمک می کند. مباحثی مثل میکروکپی، پروتوتایپ، اسکچ و … از مباحث تخصصی و مهم حوزه Ui و Ux i هستند که شما برای ایجاد یک تجربه کاربری خوب و قدرتمند به آن ها نیاز دارید. این ها کلماتی هستند که هنگام استفاده از یک محصول دیجیتال می خوانیم یا می شنویم و یکی از عناصر اصلی پیمایش هر نوع محصول مثل وب سایت، اپلیکیشن، محصول فیزیکی و … هستند.
در ادامه سعی می کنیم چند مورد از این مفاهیم تخصصی را توضیح دهیم.
اگر به این مفاهیم و همچنین وظایف طراحان Ui و Ux علاقه دارید، می توانید از طریق این لینک اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.

تست محصول توسط طراحان Ux

در این مرحله طراحان UX هر مشکلی را که ممکن است هنگام تعامل کاربران با محصول بوجود بیاید پیدا می کنند. آزمایش محصول ممکن است مراحل مختلفی داشته باشد. از مرحله مشاهده گرفته تا آزمایش های پیچیده.
همچنین طراحان Ux ممکن است نظر سنجی و پرسش نامه هایی را ایجاد کنند. علاوه بر این، در صورت شناسایی مناطق مشکل ممکن است طراحان با کاربران به صورت تلفنی یا حضوری مصاحبه کنند.
ساده ترین روش آزمایش کاربر، مشاهده کاربران در هنگام تعامل آنها با محصول است.

آیا طراحی UI / UX برای من مناسب است؟

تبدیل شدن به طراح Ux

طراحی UI / Ux یک حوزه چند رشته ای است که هیچ قانون سخت و سریعی در مورد این موضوع که چه کسی می تواند یک طراح UI / UX شود وجود ندارد. همان طور که بالاتر گفته شد، برخی از ویژگی های شخصیتی ممکن است زمینه ساز پیشرفت طراح در کار باشد.

در اولویت قرار دادن کاربران

طراحان UI / UX حتی در صورت مغایرت تحقیق با وضعیت موجود و نظر کاربران، از نیازهای کاربر در کل مراحل طراحی و اجرا حمایت می کنند و آن ها را در اولویت قرار می دهند. شاید شما در پشتیبانی و برخورد با مشتریان یک شرکت کار کرده باشید. شما در همچین موقعتی باید همدل باشید. یک طراح Ui و Ux از این که واقعاً از بودن در کنار مردم و فهمیدن این که چه چیزی باعث خوشحال شدن و تغییر شرایط منفی آن ها می شود بسیار لذت می برد. نکته این است که شما می فهمید که برای ایجاد تغییر وضعیت برای مردم (کاربران) آنجا هستید.

فناوری سازی

ابزارها، دستگاه ها و نرم افزار های مختلفی که الان در سراسر دنیا وجود دارند، تنها در صورتی موثر هستند که افراد نحوه استفاده از آن ها را بدانند. وظیفه یک طراح UI / UX ایجاد رابط های کاربر پسند است که کاربران را قادر می سازد نحوه استفاده از محصولات فنی پیچیده را درک کنند و برای استفاده از محصول برای آن ها دشوار نباشد.
اگر علاقه مند به آخرین گرایش ها و دستگاه های فن آوری هستید، هنگام درگیر شدن با طرح های مختلف برای Ui و Ux، موفقیت بسیار خوبی را پیدا خواهید کرد.

جابجایی بین کارها

تنوع یکی از برترین امتیازات طراح UI / UX بودن است. یک طراح Ui و Ux یک روز یک گروه متمرکز را اداره می کند و روز دیگر با یک طراح گرافیک کار می کند تا برخی از ماکت های با کیفیت بالا را نهایی کنید.
انعطاف پذیری و توانایی چرخش از یک کار به وظیفه دیگر یک مهارت نرم مهم برای یک طراح UI / UX است. اگر شما این ویژگی ها را دارید، می توانید در این حوزه موفقیت خوب و مطلوبی را به دست آورید.

برقراری ارتباط با تیم های دیگر

اگر از سخنرانی در جمع بیزار هستید، قبل از ورود به این حوزه سعی کنید این ویژگی را کنار بگذارید. طراحان UI / UX به طور معمول درمورد تحقیقات خود برای اعضای تیم خود ارائه سخنرانی می کنند و یا در یک گروه به صورت مجازی یا حضوری (در حضور کاربران) ارائه می دهند.
ارتباطات یکی از مهم ترین مهارت های یک طراح UI / UX است. شما همچنین باید بتوانید اصول طراحی را با افراد عادی (غیر طراحی)، مانند توسعه دهندگان، کاربران عادی و … در میان بگذارید.
زیرا طراحان Ui و Ux در طی عملکرد خود برای به دست آوردن اطلاعات، روحیات، علایق و سلایق کاربران مدام با آن ها در ارتباط هستند و علاوه بر این برای پیشرفت بهتر کار باید با اعضای تیم خود در ارتباط باشند. 

ایا فرانت اند دولوپر باید ui/ux هم بلد باشه؟

خب هیچ الزامی نیست در واقع هر دوی این ها مربوط به دو فیلد کاری جدا از هم هستن که تقریبا هیچ ربطی به هم ندارن

و هر کدوم تخصص و حرفه ی مختص به خودشون هستن و هر کدوم به تنهایی یک حرفه به حساب میان

پس خیلی حرف غیر حرفه ایی هست که بگیم یک فرانت اند دولوپر باید ui/ux  هم بلد باشه.

اما اگر یک فرانت اند دولوپر علاوه بر تخصصی که داره در زمینه ی دیزاین هم وارد بشه یا اشنایی داشته باشه

یا حتی در اون هم تخصص پیدا بکنه به عنوان یک مزیت خیلی خوبی براش محسوب میشه چه در استخدام و کاریابی چه در راحت تر شدن کار خودش و با دست باز طراحی کردن.

مثلا برای مواقعی که پروژه ،پروژه ی سنگینی نیست و نیازی به ui خاصی نداره و  فقط بخواد کدش رو بزنه میتونه با اگاهی از استاندارد های رنگ بندی و طراحی کار خودش رو حرفه ای تر ،تمیز تر و منحصر بفرد تر انجام بده.

آموزش HTML پیشرفته با سوخت جت !

یه توصیه ی دوستانه 🙂

 اگر بعنوان یک فرانت اند کار خواستین جایی مشغول به کار بشین

و از شما به طور جدی توقع میرفت که ui/ux بلد باشین (تحت عنوان وظیفه نه بعنوان مهارت اضافی)

یعنی با همون حقوقی که تحت عنوان فرانت کار میگیرین ،دیزاین کردن هم جزو وظایفتون محسوب بشه

در اون شرکت با سرعت هرچه تمام تر باهاشون خداحافظی کنین چون اون شرکت عزیز در قبال دو تخصص به شما یک درامد میده و اینو جزو وظایفتون میدونه

پس هیچ وقت کارتون رو چند برابر نکنین برای توقعی که یک کسی یا یک شرکتی بصورت اشتباه از شما داره.

بازار کار ux/ui:

بازار کار ux/ui:

در شرکت های بزرگ و با سابقه کار طولانی برای هر کدوم از طراح تجربه ی کاربری و طراح رابط کاربری نیاز به متخصص دارند چون حیطه ی کاری این دو تا اندازه ی زیادی با یکدیگر متفاوت هست و برای پروژه های بزرگ نیاز در هر زمینه نیاز به متخصص هست البته وظیفه ی طراح رابط کاربری معمولا به بازاریاب و یا مدیر شرکت واگذار میشود به همین خاطر شاید عنوان شغلی جدایی به اسم طراح تجربه ی کاربری رو  مشاهده نکنین.

در صورت کلی شغل جذابی هست برای علاقه مندان که بازار کار خوبی هم داره البته در صورت متخصص بودن شما.

هرچقدر کارتون تمیز تر و حرفه ای تر باشه شرکت های بیشتری تمایل به همکاری با شما دارند چیزی که تعیین کننده هست کیفیت کار شماست.

و مطمئن باشین در هر حوضه ای مخصوصا کار هایی که به تکنولوژی و کار با وبسایت و اپلیکیشن مربوط میشن در صورت تخصص شما کار با درامد بالا و قابل قبول وجود داره.

خب دوستان در مقاله ی همه چیز راجب ui/ux سعی کردم مباحث مورد نیاز در این زمینه رو براتون به اشتراک بذارم و امیدوارم مفید باشه. وقتتون بخیر.

نظرات

ثبت نظر جدید
Rezaghorbankhani | کاربر
1402/12/04

ممنون لطفاً ویدیو آموزش ui رو داخل وبسایت قرار بدین

محمدامین سعیدی راد | مدرس
1402/12/04

سلام عزیز.
در آینده دوره های مربوط به UiUx تو سبزلرن برگزار خواهند شد ❤️