جاوا اسکریپت یا پایتون ؟
جاوا اسکریپت یا پایتون؟ احتمالا این سوالی است که به عنوان یک دو راهی مهم سر راه شما پیدا شده و دنبال تعیین تکلیف اون هستید.میتوان گفت مقایسه پایتون با جاوا اسکریپت مثل مقایسه سیب با پرتقال است؛ با این وجود این دو زبان شباهتهای پنهانی نیز با هم دارند اما قبل از اون 2 دقیقه از تجربیات ما بشنوید تا ذهنتون خیلی خوب آماده ورود به این مسئله بشه!
ببینید ما در طول زندگی در معرض انتخاب های کوچک و بزرگ هستیم و یکی از بزرگترین دغدغه های ما همین مسئله هست که هم در زندگی شخصی و هم شغلی، بی وقفه جریان داره…جاوا اسکریپت یا
اپل یا سامسونگ؟ پلی استیشن یا ایکس باکس؟ کارمندی یا کارافرینی؟ و هزاران دو راهی مهم و غیر مهم دیگه که ناشی از مچ انداختن دو قطبی هایی مثل منطق و احساس و همینطور محاسبات و هنر هست.اما مسئله مهم اینجاست!
- چه روحیاتی داریم و با چه مسائلی سازگاری بیشتری داریم؟
- از این دو گزینه چقدر اطلاعات و شناخت داریم؟
- مزایا و معایب هرکدوم رو چقدر بررسی کردیم؟
- هدف ما از انتخاب یک گزینه چیه؟!
یکی از مهمترین دو راهی ها، انتخاب یک تخصص بلندمدت هست مثل همین جاوا اسکریپت یا پایتون! و چون قراره با عمر خودمون روی اون سرمایه گذاری کنیم، وسواس و تردید زیادی در طول مسیر احساس میکنیم.
حالا فارغ از همه مسائلی که به موضوع این مقاله ارتباطی نداره، قصد داریم در این مقاله به شما کمک کنیم با دید باز، خیال راحت و اطمینان زیاد یکی از زبان های جاوا اسکریپت یا پایتون رو برای ادامه مسیر شغلی خودتون انتخاب کنید. طوری که بعد از اون هیچکس (خود مشاور خوانده!) نتونه نظر شمارو با نصیحت های نااگاهانه تغییر بده و زندگی شغلی شما در معرض تهدید و بلاتکلیفی قرار بگیره!
جاوا اسکریپت چیست؟
شاید برایتان جالب باشد که زبان جاوا اسکریپت از کجا وارد دنیای کامپیوتر شده؟ زبان جاوا اسکریپت اولین بار سال 1995 توسط برندان ایچ در شرکت Netscape توسعه داده شد. این زبان عمدتا به عنوان زبانی شی گرا استفاده میشود.
جاوا اسکریپت زبانی است که میتوان هم برای بک اند و هم فرانت اند برنامههای تحت وب استفاده کرد. منظور از فرانت اند بخشهایی از یک برنامه کاربردی است که کاربر آن را میبیند و با آن ارتباط برقرار میکند. هر زمان که با یک برنامه تعامل داشته باشید و اطلاعاتی را رد و بدل کنید، در واقع دارید با بک اند برنامه ارتباط برقرار میکنید. همچنین در برنامههای موبایل نیز از جاوا اسکریپت استفاده شده؛ چون این زبان برای نسخههای ریسپانسیو یا همان واکنش گرای یک برنامه وب در سیستم عاملهای مختلف موبایل استفاده میشود. این زبان همه کاره به طور گستردهای در توسعهی برنامههای تحت وب استفاده شده و هر آنچه ما برای ساخت آن نیاز داریم را در اختیارمان قرار میدهد.
پایتون چیست؟
این روزها کمتر کسی هست که اسم زبان برنامه نویسی پایتون گوشش نخورده باشه. پایتون چهار سال قبل از جاوا اسکریپت یعنی در سال 1991 توسط Guido van Rossum در CWI به عنوان جایگزینی برای زبان برنامه نویسی ABC توسعه داده شد.
پایتون یک زبان برنامه نویسی قدرتمند با انعطاف پذیری بالاست که در سطح وسیعی برای برنامههای علمی و کاربردی در دنیا استفاده میشود. این زبان برنامه نویسی از پارادایمهای برنامه نویسی مختلف پشتیبانی میکند.
از زبان پایتون میتوان در زمینههای علمی مختلف نظیر علوم داده، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، علوم کامپیوتر، پردازش تصویر، پزشکی، زیست شناسی و حتی نجوم استفاده کرد. از این زبان همچنین برای توسعه وب استفاده میشود. اینجاست که بحث برتری جاوا اسکریپت یا پایتون مطرح شده و این دو زبان با هم مقایسه میشوند.
مقایسه کلی زبان جاوا اسکریپت و پایتون
زبانهای پایتون و جاوا اسکریپت هر دو چندمنظوره هستند. این زبانها که سطح بالا بوده و به صورت داینامیک تایپ و تفسیر میشوند. در ادامه این دو زبان را از جنبههای مختلف با هم مقایسه میکنیم تا بتوانیم به این نتیجه برسیم که کدام بهتر است :
جاوا اسکریپت یا پایتون: برای مبتدیان
پایتون یا جاوا اسکریپت؟ هر دو زبان برای شروع برنامه نویسی و یادگیری مبتدیان عالی هستند؛ اما، بستگی به این دارد که به دنبال چه مزایایی باشید. پایتون طراحی شده که ساده باشد و خوانایی آن باعث شده که یک انتخاب عالی برای مبتدیان باشد. پایتون را میتوانید به راحتی یک متن انگلیسی بخوانید و روند یادگیری آن خیلی سریع و کوتاه است.
همچنین این زبان یک زبان مفسری است که یکی از سادهترین گزینهها برای یادگیری محسوب میشود و دستکاری خطاها در آن راحت است. از سوی دیگر کتابخانههای استاندارد پایتون پر از ویژگیهای کاربردی و سازگار است و جامعهی عظیمی از توسعه دهندگان مشتاق در این حوزه میتوانند شما را در یادگیری و کاربرد آن یاری دهند. بنابراین میتوان گفت پایتون برای توسعه برنامههای هوش مصنوعی، بک اند و حتی برنامههای مالی مناسب است چون مجموعهای عظیم از دادههای ریاضی کاربردی را در خود جای داده است.
اما جاوا اسکریپت هم به اندازهی پایتون منحصر به فرد است وبرای شروع یادگیری مبتدیان امتیازات خاص خود را دارد. اگرچه روند منحنی یادگیری این زبان به خوبی پایتون نیست؛ ولی چندان عقبتر از آن هم نیست. در واقع بیشتر از اینکه روی سادگی تمرکز کند، جاوا اسکریپت روی انعطاف پذیری و کاربردی بودن تمرکز دارد.
این زبان برنامه نویسی محیطی جذاب برای برنامه نویسان تازه کار است تا بتوانند بدون قوانین بیش از حد کار برنامه نویسی را شروع کنند. زبان جاوا اسکریپت فوق العاده سبک است و جامعهای بزرگ از برنامه نویسان شما را در یادگیری این زبان یاری خواهند کرد. با این وجود شاید برای خطایابی کدها، پایتون برای شما بهتر باشد. به طور کلی نمیتوان گفت که برای مبتدیان جاوا اسکریپت بهتر است یا پایتون؛ ولی اگر به دنبال زبانی ساده برای شروع کار خود هستید، پایتون بیشتر به درد شما میخورد.
درامد کدام بیشتر است جاوا اسکریپت یا پایتون ؟
بعد از توضیحاتی که دادیم احتمالا مطمئن شدید که زبانهای برنامهنویسی جاوا اسکریپت و پایتون هر دو جزو زبانهای پیشرفته، پرکاربرد و رایج هستن پس طبیعتا در بازار کار هم فرصتهای شغلی خیلی خوبی برای اونها وجود داره اما واقعیت اینه که متغیرهایی مثل:
- محل سکونت
- تجربه و سابقه
- زمینه تخصصی
- تقاضا در بازار کار
در تعیین شغل و درآمد نهایی تأثیرگذار هستن.
هرچند با رشد تکنولوژی دورکاری و فریلنسری به یک شغل رایج تبدیل شده اما معمولا اشتغال رسمی، بلندمدت و حضوری، همیشه حاشیه امنیت بهتری برای برنامه نویس ایجاد میکنه و این مسئله به خصوص در شهرهای کوچیک در سرنوشت شغلی تاثیر مستقیمی داره.
بنابراین اگر قصد ندارید یا نمی تونید به شهر بزرگ تری مهاجرت کنید و به درآمد قابل قبول هم راضی هستید سعی کنید وارد تخصص هایی بشید که عمومی تر هستن و بازار کار اونها در شهر شما فعال باشه تا بتونید به خوبی از توانایی هاتون استفاده کنید.
با این تفاسیر وضعیت درآمدی این دو تخصص رو با کمک سایت های کاریابی مثل جابینجا و با آمار و ارقام به روز شده، برای شما روشن می کنیم:
بررسی درآمد جاوا اسکریپت:
با توجه به گستردگی استفاده از جاوا اسکریپت و فریم ورک های مختلف اون در توسعه وب، فرصتهای شغلی زیادی در این زمینه وجود داره مثل متخصص React برای طراحی UI و متخصص React Nativeبرای ساخت اپلیکیشن موبایل که به طور متوسط و بسته به بزرگی پروژه یا سازمان بین 20 تا 60 میلیون تومن ماهانه حقوق دریافت می کنن. جهت اطلاع از ابعاد کاملتر مقاله بازار کار جاوا اسکریپت را بخوانید.
بررسی درآمد پایتون:
گفتیم که پایتون به صورت تخصصی در زمینه علم داده، هوش مصنوعی، توسعه بازیها، رباتیک و اتوماسیون استفاده میشه و در این بخش ها هم فرصت های شغلی زیادی مثل تحلیلگر داده، مهندس هوش مصنوعی، توسعهدهنده وب و مهندس رباتیک ایجاد کرده که بسته به تخصص و نوع یا بزرگی پروژه و سازمان، اونها هم بین 15 تا 30 ملیون تومان و بیشتر به عنوان حقوق ماهانه دریافت می کنن که نشون دهنده جا افتادن این تخصص ها در بازار کار و وجود تقاضای قابل توجه هست. جهت اطلاع از ابعاد کاملتر مقاله بازارکار پایتون را بخوانید.
هرچند ما هم موافق هستیم که این اعداد با حقوق برنامه نویسان در کشورهای خارجی قابل مقایسه نیست اما نسبت به کشور خودمون رقم بالایی محسوب میشن.
تا اینجا و در 5 قدم اول سعی کردیم برای کاربرانی که کمی عجول هستن و حوصله جزئیات بیشتر ندارن یک مقایسه سطحی و عمومی انجام بدیم. اما اگه تا اینجا احساس خستگی بهتون دست نداد و کنجکاو هستید در مورد انتخاب جاوا اسکریپت یا پایتون بیشتر بدونید، بهتون پیشنهاد می کنیم خودتون رو به یک فجون چای یا قهوه دعوت و ادامه مقاله رو مطالعه کنید تا تصمیم قطعی و سازنده ای برای آینده شغلی خودتون بگیرید و با خیال راحت شروع به آموزش دیدن کنید.
کشور / زبان | حقوق زبان جاوا اسکریپت | حقوق زبان پایتون |
ایران | 20 الی 60 میلیون تومان ماهانه | 15 الی 30 میلیون تومان ماهانه |
آمریکا | 107 هزار دلار سالانه | 140 هزار دلار سالانه |
انگلیس | 60 هزار دلار سالانه | 125 هزار دلار سالانه |
کانادا | 120 هزار دلار سالانه | 150 هزار دلار سالانه |
استرالیا | 85 هزار دلار سالانه | 96 هزار دلار سالانه |
جاوا اسکریپت یا پایتون: عملکرد
بررسی عملکرد جاوا اسکریپت:
تفاسیر مختلفی از عملکرد یک زبان برنامه نویسی وجود دارد؛ ولی مهمترین فاکتور زمان اجرای برنامههاست. به لطف موتور V8، زبان جاوا اسکریپت یک زبان قدرتمند شناخته شده است که سرعت اجرای بالایی دارد. موتور V8 نه تنها کدها را بهینه میکند؛ بلکه نتایج جمعآوری شده را نیز در زمان کوتاهتری تفسیر و اجرا میکند. این را هم اضافه کنید که زبان جاوا اسکریپت یک زبان سبک و انعطاف پذیر بوده؛ با این تفاسیر زمان اجرای کدهای آن تا حد امکان به حداقل رسانده شده است.
محیط اجرای Node.js نیز این امکان را فراهم کرده که جاوا اسکریپت در سمت سرور اجرا شود و به علت قابلیت Multithreading یا همان اجرای چند وظیفه همزمان، برنامههای کاربردی سنگین نیز با سرعت خوبی اجرا میشوند.
بررسی عملکرد پایتون:
حال برویم سراغ پایتون. پایتون یک زبان قوی، پایدار و خواناست؛ این بدان معناست که این زبان از سایر رقبای خود کندتر خواهد بود. البته این مسئله چندان روی محبوبیت پایتون تاثیر منفی نگذاشته است. پایتون از سطوح بالایی از انتزاع استفاده میکند؛ به همین خاطر تفسیر آن کمی طول میکشد با این حال پایتون را به خاطر داشتن ویژگیهای دقیق، یک زبان امن برای اجرای برنامههای پردازش سنگین میدانند. یک امتیاز پایتون نسبت به جاوا اسکریپت این است که زمان کدنویسی این زبان سریعتر است ولی کماکان از نظر سرعت به پای موتور V8 نمیرسد.
جاوا اسکریپت یا پایتون: یادگیری ماشین
یادگیری ماشین با پایتون:
هنگامی که صحبت از یادگیری ماشین میشود، قدرت و نفوذ پایتون غیرقابل انکار است. این زبان الگوریتمهای یادگیری ماشین را به راحتی مدیریت میکند و نحو قابل خواندنش، آن را به یک زبان پایدار برای تست و ایجاد تغییر تبدیل کرده است.
پایتون یک پلت فرم مستقل دارد و بنابراین شما میتوانید آن را در سیستم عاملهای مختلف بدون نیاز به بازنویسی اجرا کند. یک امتیاز دیگر پایتون، پشتیبانی از کتابخانههای یادگیری عمیق مثل Tensorflow و Keras است. وجود انجمنهای مختلف، منابع open source فراوان و پشتیبانیهای مختلف در این زبان در زمینه یادگیری ماشین و یادگیری عمیق، آن را به یک انتخاب منحصر به فرد در این زمینه تبدیل کرده است.
یادگیری ماشین با جاوا اسکریپت:
در طرف دیگر ماجرا، زبان جاوا اسکریپت نیز امتیاز خوبی در یادگیری ماشین به خود اختصاص داده است. این زبان در تمامی مرورگرهای مدرن موبایل و دسکتاپ پشتیبانی میشود؛ بنابراین برنامههای کاربردی ML شما با این زبان احتمالا روی اغلب دستگاههای موبایل و دسکتاپ اجرا خواهد شد. امتیاز دیگر این زبان، سازگاری آن با کتابخانههای پرکاربرد و معروف یادگیری ماشین و یادگیری عمیق نظیر Tensorflow.js، ML5.js، Synaptic، و Brain.js است. با وجود این امتیازات، زبان جاوا اسکریپت به اندازهی پایتون توسط جامعه یادگیری ماشین پذیرفته نشد و میتوان گفت در زمینه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، بین زبان جاوا اسکریپت یا پایتون، گزینه دوم برتری دارد.
جاوا اسکریپت یا پایتون: علوم داده
پایتون در علوم داده:
علم اطلاعات و یادگیری ماشین پیش نیازهای مشابهی دارند؛ بنابراین تعجبی ندارد که پایتون در علوم داده و اطلاعات نیز بهتر عمل کند. پایتون پتانسیل پردازش و پشتیبانی از دادههای بزرگ یا اصطلاحا بیگ دیتا را دارد و عملیات پردازش سنگین را میتواند به خوبی اجرا کند.
این زبان برنامه نویسی به خوبی از عهدهی تجزیه و تحلیل دادهها، ساختار دادههای سطح بالا، ساخت نمودارها، پیاده سازی الگوریتمهای آماری و پردازش توابع ریاضی بزرگ بر میآید. این زبان، ایده آل دانشمندان داده است و پشتیبانی انجمن بزرگی از مشتاقان توسعهی برنامههای جدید پایتون برای ارتقا توانایی این زبان را با خود به همراه دارد.
جاوا اسکریپت در علوم داده:
در این زمینه نیز جاوا اسکریپت به پای پایتون نمیرسد؛ ولی حرفی برای گفتن دارد. جاوا اسکریپت، نامتقارن است و میتواند برنامههای کوچک را نیز همزمان با برنامه اصلی در بکگراند اجرا کند. همچنین این زبان از امکانات بینظیری مانند Tensorflow برای یادگیری ماشین Node.js برای داده های زمان واقعی و مدلسازی و D3.js برای بصری سازی دادهها و نمودارهای تعاملی استفاده میکند. اگرچه این زبان پتانسیل خوبی برای رشد در زمینه علوم داده دارد؛ ولی برای برنامههای کوچک بهتر است و نمیتواند دادههای بزرگ را به خوبی پایتون مدیریت کند.
جاوا اسکریپت یا پایتون: توسعه فرانت اند
پیشتر گفتیم که هر دو زبان برای توسعه وب قابل استفاده هستند؛ اما، نمیتوان جادوی جاوا اسکریپت در توسعه فرانت اند را نادیده گرفت. این زبان به شما کمک میکند که صفحات وب پویا بسازید. با وجود آموزش React.js این زبان توسعه مدرنی از فرانت اند ارائه میدهد که تجربه کاربری بینظیری برای شما خواهد ساخت. از سوی دیگر node.js در جاوا اسکریپت آن را تبدیل به یک زبان اسکریپتی قدرتمند کرده که به شما امکان ساخت صفحات وب سمت سرور پویا میدهد.
در این زبان فریمورک منبع باز فرانت اند Angular.js هم برای ساخت تک برنامههای پویا قابل استفاده است. تقریبا 30 سال است که جاوا اسکریپت برای ساخت برنامههای کاربردی وب در هر اندازهای و برای هر نیازی کاربرد دارد. در مقابل پایتون یک زبان قوی و پایدار برای توسعهی بک اند محسوب میشود؛ اگرچه تلاش میکند تا برای فرانت اند نیز در سطح قابل قبولی بتواند نقش خود را ایفا کند.
جاوا اسکریپت یا پایتون: ساختارهای داده ای
ساختار دادهای این دو زبان را میتوان از جنبههای زیر با هم مقایسه کرد:
-
آرایهها، لیستها و تاپلها
جاوا اسکریپت از آرایههای داخلی کاملا پشتیبانی میکند، در حالی که پایتون چنین نیست. در پایتون استفاده از لیست، نزدیکترین راه حلی است که میتوان به جای آرایه جایگزین کرد. هر دو این زبانها از لیست پشتیبانی میکنند.
-
صفت و ویژگی
در جاوا اسکریپت اشیا دارای ویژگی هستند که این ویژگیها میتوانند از صفتهای مختلف تشکیل شوند. در پایتون از پروتکلهای توصیفی و توابع Getter و Setter برای تعریف صفتها استفاده میشود.
-
فرمت رمزنگاری
فرمت کدگذاری در جاوا اسکریپت utf-16 است و این زبان هیچ پشتیبانی برای دستکاری بایتهای خام ارائه نمیدهد؛ مگر اینکه فرمت کدگذاری مشخص شود. در پایتون تمامی کدهای منبع به صورت پیشفرض ASCII هستند.
-
استدلال عملکرد
در پایتون برخی استثناها وجود دارد و اگر شما پارامترهای غلطی برای یک تابع تعریف کنید، آنها را به شما نشان میدهد؛ ولی جاوا اسکریپت اهمیتی به این موضوع نمیدهد و اگر پارامترهای غلطی به تابع بدهید، آنها را اجرا نخواهد کرد.
-
جدول هش
در پایتون جداول هش وجود دارد که به آنها مجموعه، دیکشنری و… گفته میشود؛ ولی در جاوا اسکریپت چنین جداولی نداریم.
-
وراثت
شما با هر دو زبان جاوا اسکریپت یا پایتون، ویژگی وراثت را میبینید؛ ولی نوع آنها با هم متفاوت است. در جاوا اسکریپت وراثت از نوع مبتنی بر پروتوتایپ است؛ در حالیکه در پایتون وراثت مبتنی بر کلاس استفاده میشود.
-
توسعه موبایل
برخلاف جاوا اسکریپت که گزینه مناسبی برای توسعه برنامههای موبایل محسوب میشود، پایتون برای این کار مناسب نیست.
-
ماژولها و کتابخانهها
پایتون ماژولهای متعددی دارد و از کتابخانههای زیادی برای انجام تجزیه و تحلیل دادهها، یادگیری ماشین و محاسبات علمی استفاده میکند. برخلاف آن جاوا اسکریپت تعداد ماژول کمتری دارد و کتابخانههای آن به اندازه پایتون متنوع و گسترده نیستند.
-
تغییر پذیری
در زبان پایتون ما دو نوع داده قابل تغییر و غیرقابل تغییر را داریم. مثلا لیست یک داده غیرقابل تغییر است؛ ولی دادههایی هم وجود دارند که مقادیرشان را میتوان بعد از تعیین کردن، تغییر داد. برخلاف زبان برنامه نویسی پایتون، در جاوا اسکریپت ما مفهومی تحت عنوان تغییرپذیری نداریم.
-
انواع عددی
در جاوا اسکریپت فقط نوع عددی float تعریف شده؛ در حالیکه پایتون از انواع عددی int، دهدهی دسیمال و float پشتیبانی میکند.
-
برنامه نویسی رویه ای
هر دو زبان جاوا اسکریپت یا پایتون رویکردی چندمنظوره دارند و شما میتوانید از رویکردهای عملیاتی، شی گرا و ضروری استفاده کنید؛ با این وجود تنها پایتون یک زبان برنامه نویسی رویه ای محسوب میشود.
جاوا اسکریپت یا پایتون: نحو
اکنون که با تفاوتهای کلی این دو زبان آشنا شدید، بیایید کمی جزییات و جنبههای ساختاری این دو زبان را نیز با هم مقایسه کنیم تا ببینیم پایتون بهتر است یا جاوا اسکریپت. در حالت کلی نحو این دو زبان از جنبههای زیر با هم تفاوت دارد:
بلوکهای کد
برای تعریف بلوک کد در جاوا اسکریپت از براکت پیچ خورده یعنی {}
استفاده میشود؛ ولی پایتون از تورفتگی برای کدهای داخلی استفاده میکند. زمانی که یک خط کد به انتها برسد، در جاوا اسکریپت از ؛
استفاده میکنند؛ در حالیکه در پایتون کافی است به خط بعدی بروید.
بلوک های کد در جاوا اسکریپت:
if (x < 5){ console.log(x); }
function foo(x){ console.log(x); }
بلوک های کد در پایتون:
if x < 5: print(x)
def foo(x): print(x)
for i in range(5): print(i)
تعریف متغیر
تخصیص یکی از اساسیترین مباحث در هر زبان برنامه نویسی محسوب میشود. در زبان پایتون این کار تنها با کمک دستور =
انجام میشود:
<variable_name> = <value>
اما در جاوا اسکریپت باید حتما از دستور var
یا let
قبل از تخصیص و علامت ؛
بعد از آن استفاده کنید.
var <variable_name> = <value>;
نامگذاری متغیرها
برای نامگذاری متغیرها نمیتوان گفت جاوا اسکریپت یا پایتون کدام بهترند؛ چون هر دو زبان نحو سادهای برای نامگذاری دارند. یک متغیر معمولی در پایتون و جاوا اسکریپت به شکل زیر تعریف میشود:
تعریف ثابتها
برای تعریف ثابتها در هر دو زبان جاوا اسکریپت یا پایتون کافی است نام ثابت را با علامت _
میان کلماتش بنویسید؛ با این تفاوت که در جاوا اسکریپت نوع دادهای const
را نیز باید برای آن قید کنید مشابه شکل زیر:
تعریف مقدار null
برخلاف جاوا اسکریپت، در پایتون مقداری تحت عنوان null
نداریم و به جای آن از none
استفاده میشود.
تعریف کامنتها
در زبان جاوا اسکریپت برای تعریف کامنت از علامت //
استفاده میشود؛ ولی پایتون علامت #
را برای این کار انتخاب کرده است.
برای کامنتهای چندخطی نیز از سمبلهای زیر در این دو زبان استفاده میشود.
ساختارهای دادهای Built-in
این نوع ساختار دادهای در دو زبان چند تفاوت کلیدی دارند، اول اینکه در پایتون ما یک ساختار دادهای درونی تحت عنوان تاپل داریم که عملکردی شبیه به لیست دارد؛ ولی غیرقابل تغییر بوده و چنین ساختاری در جاوا اسکریپت تعریف نشده است.
تفاوت دوم این است که در پایتون ما لیست را داریم که دنبالهای از مقادیر در یک ساختار دادهای یکسان بوده و میتوان عملیات ایندکس گذاری و برش را روی آن انجام داده و در برنامهها استفاده کرد. در جاوا اسکریپت ساختاری مشابه تحت عنوان آرایه استفاده میشود.
عملگرها
عملگرها در پایتون و جاوا اسکریپت چند تفاوت با هم دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- عملگر تقسیم پایین: برای تقسیم پایین یا همان حد پایین تقسیم که در ریاضی با براکت نمایش داده میشود، در پایتون از علامت
//
استفاده میکنیم؛ ولی در جاوا اسکریپت برای این کار باید تابعmath.floor
را فراخوانی کنید.
- عملگر مقایسه: عملگر مقایسه برای دو مقدار در پایتون با علامت
==
و در جاوا اسکریپت با علامت===
مشخص میشود. - عملگرهای منطقی: در این دو زبان عملگرهای منطقی نیز با هم متفاوت هستند. تفاوت این عملگرها را میتوانید در شکل زیر ملاحظه کنید:
- عملگر تایپ: برای عملگر تایپ در پایتون از تابع
()type
و در جاوا اسکریپت از عملگرtypeof
استفاده میشود.
ورودی خروجی
گرفتن ورودی نیز در جاوا اسکریپت و پایتون با هم تفاوت دارد. در شکل زیر تفاوت ارسال ورودی به این دو زبان برنامه نویسی را مشاهده میکنید.
نحوه چاپ خروجی نیز در جاوا اسکریپت و پایتون به شیوههای زیر انجام میشود.
دستورات شرطی
در جاوا اسکریپت یا پایتون دستورات شرطی عملکرد یکسانی دارند و یک وضعیت خاص را ارزیابی میکنند. در هر دو زبان از if
برای شرط استفاده میشود و نحوه نوشتن آن به شکل زیر است:
برای دستورات شرطی if/else
نیز در هر زبان نحو زیر به کار میرود:
همچنین شرطهای چندگانه در زبانهای پایتون و جاوا اسکریپت به شکل زیر نوشته میشوند.
در جاوا اسکرپیت ما یک ساختار کنترلی دیگر تحت عنوان switch
داریم که برای انتخاب وضعیتهای مختلف استفاده میشود؛ ولی این ساختار در پایتون وجود ندارد.
حلقهها
انواع مختلفی از حلقهها در پایتون و جاوا اسکریپت وجود دارد که در هر کدام از این دو زبان با هم تفاوتهایی دارند. در ادامه به بررسی این تفاوتها میپردازیم.
- حلقه for: حلقههای for در پایتون با عبارت
in
و تعیینrange
و همینطور نام متغیر تعریف میشوند؛ ولی در جاوا اسکریپت مانند زبان c باید حلقهها با تعیین مقدار اولیه و آستانه و شمارشگر مشخص شود.
- حلقه for…in و for…of: این دو نوع حلقه که در زبانهای جاوا اسکریپت و پایتون تعریف شده، تکرار روی یک عنصر یکپارچه را تعیین میکنند و دستور آنها به صورت زیر است:
- حلقه while: دستور
while
در هر دو زبان تقریبا نحو یکسانی دارد و به شکل مشابهی نوشته میشود:
- حلقه do…while: در جاوا اسکریپت ما نوع دیگری از حلقه را داریم که در پایتون وجود ندارد. این حلقه do…while است که برای تکرار یک حلقه تا زمان رسیدن به شرطی مشخص به کار میروند و شیوه نگارش آن به شکل زیر است:
do { /// Code } while (condition);
توابع
تعریف و کاربرد توابع در این دو زبان تقریبا مشابه یکدیگر هستند؛ فقط چند تفاوت کلیدی در آنها وجود دارد. با دقت در دستورات زیر میتوانید این تفاوتها را ببینید:
برنامه نویسی شی گرا
از منظر شی گرایی نمیتوان گفت کدام بهتر است هر دو زبان از شی گرایی پشتیبانی میکنند و قابلیتهای خوبی در این زمینه ارائه میدهند؛ اما، در تعریف کلاسها و صفتهایشان تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
- تعریف کلاس: تعریف کلاس در این دو زبان به شیوههای زیر انجام میشود:
- تعریف صفتها و ویژگیها: در پایتون مقدار اولیه صفتها در متغیری تحت عنوان
init
قرار میگیرد؛ ولی در جاوا اسکریپت این مقدار در داخلconstructor
ذخیره میشود. شکل کلی دستورات تعریف صفات و ویژگیها در این دو زبان به صورت زیر است:
جمع بندی
پایتون و جاوا اسکریپت زبانهای قدرتمندی هستند که در دنیای واقعی کاربردهای مختلفی دارند. از پایتون میتوان برای توسعهی وب و همینطور برای طیف گستردهای از برنامههای کاربردی از جمله اهداف علمی استفاده کرد. از سوی دیگر جاوا اسکریپت عمدتا برای توسعه برنامههای بک اند و فرانت اند تحت وب و همچنین برنامههای تلفن همراه استفاده میشود. این دو زبان را میتوان برای اهداف یکسانی استفاده کرد؛ با این وجود تفاوتهای متعددی میان آنها وجود دارد که نباید نادیده گرفت. با یادگیری زبان جاوا اسکریپت یا پایتون شما میتوانید از فرصتهای شغلی خوبی بهرهمند شده و برای آینده خود برنامه ریزی کنید.
جاوا اسکریپت یا پایتون: انتخاب مسیر
در مقاله جاوا اسکریپت یا پایتون باهم به بررسی ابعاد مختلف این دو زبان برنامه نویسی پرداختیم؛ اما قدم اصلی انتخاب یک منبع یادگیری باکیفیت است تا یادگیری رو اصولی و زیر نظر مدرس مجرب بگذرونید؛ سبرلرن برای مدتی موقت دوره آموزش صفر تا صد پایتون و همینطور آموزش جاوا اسکریپت رو بصورت رایگان قرار داده؛ در کنار رایگان بودن این دورهها شما میتوانید از پشتیبانی تمام وقت آن نیز استفاده کنید تا یادگیری خودتون رو با خیال راحت بگذرونید و به تسلط کامل برسید. پس فرصت رو غنیمت بشمرید و همین حالا در دوره آموزشی مورد نیازتون بصورت کاملا رایگان شرکت کیند.
سوالات متداول
- آیا میتوان پایتون را جایگزین جاوا اسکریپت کرد؟
خیر، پایتون برای برنامههای فرانت اند مناسب نیست؛ ضمن اینکه در برنامههای موبایل هم کاربردی ندارد و نمیتوان از آن به جای پایتون استفاده کرد.
- آیا زبان جاوا اسکریپت، زبان پایتون را در آینده حذف خواهد کرد؟
چنین چیزی ممکن نیست؛ چون تقریبا اغلب مجامع علمی از زبان پایتون برای توسعهی ابزارهای تحقیقاتی خود استفاده کردهاند و جاوا اسکریپت نمیتواند جایگزین خوبی برای آن باشد. با این حال این امکان وجود دارد که زبانی کاربردیتر از این دو زبان در آینده توسعه یابد و جایگزین هر دوی آنها شود.
خیلی ممنون.عالی بود👌