PHP چیست؟ آشنایی کامل با زبان برنامه نویسی PHP
![PHP چیست؟ آشنایی کامل با زبان برنامه نویسی PHP](https://sabzlearn.ir/wp-content/uploads/2025/02/php1.jpg)
سایتها، اپلیکیشنها، بازیها و هر نرم افزار قابل اجرا به صورت آنلاین یا آفلاین، دارای دو بخش اصلی است؛ سمت کاربر یا Front end که ظاهر و قسمت قابل مشاهده برنامه توسط کاربر را نشان میدهد و سمت سرور یا Back end که منطق، پردازشها و کدهای سمت سرور را شامل میشود. در حالت عادی، کدهای نوشته شده در فرانت اند و بک اند متفاوت از یکدیگر هستند و عمده نرم افزارها از زبان برنامه نویسی PHP برای توسعه سمت سرور استفاده میکنند. اما PHP چیست و چرا از آن استفاده میکنیم و آیا با وجود زبانهای برنامه نویسی جدیدتر و قدرتمندی مانند پایتون و C# در توسعه بک اند، یادگیری PHP عاقلانه است یا نه؟
برای آشنایی بیشتر با زبان PHP و دانستن این موضوع که یادگیری آن برای شما مناسب است یا نه، ادامه این مطلب از وبلاگ آکادمی سبزلرن را از دست ندهید.
زبان برنامه نویسی PHP چیست؟
در سال 1994 میلادی، برنامه نویسی به نام راسموس لردورف (Rasmus Lerdorf) تصمیم گرفت دستوراتی را با استفاده از زبان برنامه نویسی پرل (Perl) برای سایت شخصی خود بنویسد. این ابزار میتوانست آمار لحظهای از بازدیدکنندگان سایت او را نمایش دهد؛ در واقع، او یک موتور تجزیه کننده کوچک ساخته بود که میتواند تعداد محدودی از دستورات را درک کرده و خروجی بدست آمده را نمایش دهد.
استقبال و ابراز علاقه کاربران سایت لردورف به این ابزار، باعث شد در سال 1995 این ابزار به صورت عمومی و متنباز با نام PHP (مخفف Personal Home Page) منتشر شود. چیزی که امروزه با نام PHP میشناسیم، نسخهای فوق العاده پیشرفته، جامع و کاربردی است که به مرور زمان و در حدود 30 سال عمر خود، تکامل و محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
به بحث اصلی برگردیم! زبان برنامه نویسی PHP یک زبان برنامه نویسی شی گرا، متن باز و اسکریپتی است که برای توسعه سمت سرور مورداستفاده قرار میگیرد. این زبان، به عنوان پراستفادهترین زبان در توسعه بک اند شناخته میشود و بالغ بر صدها فریمورک و هزاران کتابخانه برای آن توسعه داده شده است. همچنین اکثر سایتهای بزرگ جهان، از این زبان در توسعه Back end خود استفاده کردهاند. پی اچ پی این قدرت را دارد که در توسعه سیستمهای مدیریت محتوا (Content Management System یا CMS) نیز مورداستفاده قرار گیرد؛ همانطور که مشهورترین CMSهای جهان یعنی وردپرس و جوملا، با PHP ساخته شدهاند.
برای توضیح سادهتر از کاربرد PHP، یک سایت فروشگاهی را درنظر بگیرید. ظاهر این سایت با استفاده از زبانهای HTML و CSS طراحی شده و با استفاده از جاوا اسکریپت، امکانات تعاملی نظیر منوها، اسلایدرها و المانهای انیمیشنی در آن پیاده سازی شده است. همه این موارد در کنار یکدیگر، ظاهر یا همان بخش Front end سایت را تشکیل میدهند؛ اما در نهایت، باید پردازشهایی در سرور انجام شود که بتوان این اطلاعات را از سرور دریافت کرده و در هر صفحه از سایت نمایش دهد!
زبان PHP همان چیزی است که همه کارهای پشت صحنه سایت را انجام میدهد. از پردازش اطلاعات، ذخیره سازی دادهها در دیتابیس و تعاملات با فرانت اند گرفته تا احراز هویت کاربران و مدیریت فایلها در سرور. همچنین بخش زیادی از اقدامات امنیتی نیز توسط پی اچ پی انجام میشود.
توضیح مختصر درباره زبانهای اسکریپت نویسی و شی گرا
منظور از زبان اسکریپت نویسی، زبانهایی هستند که نیازی به کامپایل و تبدیل شدن به کد ماشین برای اجرا ندارند. این زبانها معمولا در مرورگرها، سرورها و تحت وب مورداستفاده قرار گرفته و برای انجام خودکار وظایفی مشخص، مورداستفاده قرار میگیرند.
زبانهای شی گرا نیز به زبانهایی گفته میشود که امکان برنامه نویسی ساختاریافته با استفاده از اشیا و کلاسها را فراهم میکنند. در این سبک از برنامه نویسی، هر کلاس یا شی، به بخشی از کد گفته میشود که میتوانست به صورت جداگانه در پروژهها یا دیگر بخشهای همان پروژه مورداستفاده قرار بگیرد. زبان برنامه نویسی پی اچ پی، جاوا و C++ از مشهورترین زبانهای برنامه نویسی شیگرا هستند.
PHP مخفف چیست و چرا به آن PHP میگوییم؟
همانطور که قبلتر اشاره شد، نام PHP از مخفف عبارت Personal Home Page به معنی “صفحه اصلی شخصی” گرفته شده است. با توجه به شناختی که الان از پی اچ پی وجود دارد، نمیتوان ارتباط خاصی بین این عبارت و نام این زبان پیدا کرد؛ اما در زمان انتشار این زبان، نام آن بسیار برازنده و دقیقا تعریف کننده کاربرد آن بود. افراد مختلف میتوانستند ویژگیهای شخصی سازی شده و جدیدی را با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP به سایت خود اضافه کنند؛ به همین دلیل، راسموس لردورف تصمیم گرفت این نام را برای زبانی که ساخته بود، انتخاب کند.
طی سالها و بعد از پیشرفته شدن این زبان، دیگر عبارت Personal Home Page بیمعنی شده بود؛ زیرا PHP به قدری محبوب و قدرتمند شد که شرکتهای زیادی در سرتاسر جهان از آن استفاده میکردند. در نتیجه، معنی نام PHP به عبارت Hypertext Pre-Proccessor به معنی “پیشپردازنده ابرمتن” تغییر پیدا کرد؛ البته با اندکی جابجایی بین حروف!
کاربردهای اصلی زبان PHP
چیزی که باعث شده بعد از گذشت حدودا 30 سال از انتشار زبان PHP، این زبان به عنوان یکی از پراستفادهترین زبانهای برنامه نویسی در دنیا مورداستفاده قرار بگیرد، پتانسیل بالای آن در شرایط و کاربردهای مختلف است. بیایید نگاهی به مهمترین کاربردهای زبان برنامه نویسی پی اچ پی در سال 2024 بیندازیم. اگر زمان کافی برای خواندن ادامه متن را ندارید، این تصویر میتواند یک دید کلی راجع به این بخش به شما ارائه دهد.
توسعه بک اند
در بخش ابتدایی این مطلب اشاره کردیم که PHP چیست و به کاربرد گسترده آن در توسعه بک اند اشاره کردیم. واقعیت این است که زبان PHP یکی از زبانهای پرکاربرد در توسعه Backend است که بهطور خاص برای اجرای وظایف سمت سرور طراحی شده است. زبانهای دیگر برای استفاده در سمت سرور، به فریمورکها و محیطهای اجرایی خود متکی هستند و نمیتوانند به شکل عادی، در سرور اجرا شوند.
ساخت سیستمهای مدیریت محتوا
سیستمهای مدیریت محتوا، در واقع نرم فزارهایی برای مدیریت و ایجاد محتوا در پلتفرمهای مختلف هستند و صرفا به سایتها محدود نمیشوند؛ اما به دلیل کاربرد گسترده از این عنوان در برنامه نویسی وب، بسیاری از افراد آن را بخشی از این حوزه میدانند. با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP میتوان سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی با قابلیتهای موردنیاز ایجاد کرد؛ البته اگر دانش کدنویسی زیادی نداشته باشید، میتوانید از CMSهای آماده و مشهور نظیر وردپرس، جوملا، پرستاشاپ و دروپال استفاده کنید. همه این CMSها، با استفاده از پی اچ پی ساخته شدهاند.
توسعه API
API یا رابط برنامه نویسی اپلیکیشن (Application Programming Interface) یک پل ارتباطی بین دو سایت، سرویس یا ابزار است که میتواند کاربردهای جدیدی به سرور مقصد اضافه کند. برای مثال، با استفاده از API هواشناسی در سایت، میتوانید آخرین وضعیت آب و هوا را در سایت خود نمایش دهید. از آنجایی که اطلاعات فراخوانی شده در API توسط سرور پردازش و ارسال میشوند، میتوان گفت درصد زیادی از این رابطهای برنامه نویسی اپلیکیشن با استفاده از زبان PHP توسعه پیدا کردهاند.
با یادگیری PHP میتوانید به توسعه APIهای کاربردی و خلاقانهای مشغول شوید که میتوانند برای شما درآمد هنگفتی به همراه داشته باشند؛ به شرطی که مسیر درست را با روش و اهداف درست طی کنید.
توسعه ربات تلگرام
پیامرسان تلگرام، اولین پیامرسان در جهان بود که امکان توسعه رباتهای درون برنامهای را فراهم کرد. این قابلیت به سرعت مورد توجه کاربران قرار گرفت و میلیونها ربات توسط آنها ساخته شد. با توجه به تعداد بسیار بالای کاربران این پلتفرم، توسعه ربات تلگرام برای کسب و کارها و استفادههای مختلف میتواند به عنوان یک شغل دائمی مورداستفاده قرار بگیرد. این ربات هرگز خسته نشده و تا زمانی که مشکلی برای آن رخ ندهد، کار خود را بدون نقص انجام میدهد.
امکانات لازم برای توسعه ربات تلگرام با PHP چیست؟
تسلط متوسط بر PHP، یادگیری نحوه کار API تلگرام، کتابخانههای توسعه ربات تلگرام و اندکی خلاقیت با چاشنی پشتکار!
مدیریت و ویرایش تصاویر
یکی از کاربردهای جالب زبان برنامه نویسی PHP که اخیرا با آن برخورد داشتم، امکان مدیریت و ویرایش تصاویر در سایت بود. در سایت، تصاویر در پنل کاربری آپلود شده و 3 یا 4 نسخه از آنها ساخته میشد. هر نسخه دارای رزولوشن خاصی بود که در بخشهای مختلف سایت لود میشد و فرمت همه آنها، به Webp یا هر فرمت انتخابی دیگر، تغییر پیدا میکرد. در ضمن قابلیت فشرده سازی تصویر، قرار دادن واترمارک و مقداری ویرایش روی تصاویر، از دیگر قابلیتهایی بود که در این سایت با استفاده از PHP پیادهسازی شده بود.
ویژگیهای کلیدی PHP
زبان برنامه نویسی PHP دارای ویژگیهای خاصی است که باعث شده بعد از گذشت 3 دهه از معرفی، همچنان به عنوان یک زبان برنامه نویسی قابل اتکا شناخته شود. تصویر زیر، این ویژگیها را درون خود جای داده که خلاصهای از ادامه این بخش از مطلب است.
سادگی و قابلیت فهم برای مبتدیان
سینتکس زبان PHP به گونهای است که افراد مبتدی نیز میتوانند در مدت زمان کوتاهی، با آن آشنا شده و کدهای آن را درک کنند. کدهای نوشته شده در این زبان دارای ساختار منظم و خوانایی مناسبی هستند که در تسریع فرآیند یادگیری آن توسط افراد تازهکار در برنامه نویسی، موثر است. علاوه بر این، مستندات و منابع آموزشی زیادی توسط تیم توسعه و جامعه کاربری بزرگ پی اچ پی تهیه شده که یادگیری آن را برای عموم افراد ممکن میکند.
کارایی بالا و بهینه بودن در اجرای کدها
زبان PHP به شکلی طراحی شده که با سرعت و کارایی بالا، کدهای سمت سرور را اجرا کند. این زبان میتواند با استفاده از سیستمهای کشینگ (Caching) و بهینهسازیهای مختلفی که به صورت پیشفرض قابل استفاده است، با مصرف منابع کمتر به تعداد زیادی از درخواستهای کاربران پاسخ دهد. این قابلیت به PHP امکان میدهد در پروژههای بزرگ که ترافیک بالایی دارند، بدون افت سرعت و کارایی به پردازشها بپردازد. علاوه بر این، سازگاری PHP با سرورهای گوناگون و قابلیت مقیاسپذیری آن، از این زبان ابزاری محبوب برای توسعه سیستمهای پیچیده و سنگین ساخته که جلوی هیچ مشکلی، سر خم نمیکند!
پشتیبانی از پایگاههای داده متنوع
زمانی که حرف از کارایی پی اچ پی به میان میآید، افراد اشنا به این زبان ناخوداگاه به یاد سازگاری بالای آن با انواع پایگاه داده میافتند. زبان برنامه نویسی PHP با انواع پایگاه دادههای رابطهای (Relational Database) و غیررابطهای (non- Relational Database) سازگار است و میتواند به اسانی به آنها متصل و کار کند. اما مشهورترین دیتابیسهای سازگار با PHP چیست؟
- MySQL
- SQLite
- MongoDB
- PostgreSQL
- Redis
- Microsoft SQL Server
- Oracle Database
- MariaDB
- CouchDB
- Firebase Realtime Database
انعطافپذیری و قابلیت ترکیب با HTML
بسته به نیاز خود در پروژههای مختلف، ممکن است نیاز به ادغام کدهای HTML و PHP در یک فایل باشید. برای مثال، در زمانی ممکن است در کدهای HTML خود برای قرار دادن یک آیتم داینامیک که بسته به گذر زمان به صورت خودکار تغییر کند، نیاز به استفاده از پی اچ پی داشته باشید. حتی عکس این قضیه نیز ممکن است و شاید روزی نیاز به نوشتن کدهای HTML درون یک فایل پر از کدهای نوشته شده به زبان PHP پیدا کنید. در هر صورت، این کار امکانپذیر است و از قابلیتهای کلیدی این زبان محسوب میشود.
گستردگی کتابخانهها و فریمورکهای PHP
تعداد بسیار زیادی کتابخانه و فریمورک برای PHP توسعه داده شده که هرکدام دارای کاربردها و مزایای خاص خودشان هستند. در نهایت، هدف همه آنها تبدیل کردن پی اچ پی به یک زبان کاملتر با قابلیتهای بیشتر است؛ البته تا حد زیادی در این کار موفق بودهاند. کملطفیهای زیادی در حق فریمورکهای PHP شده اما برخی از آنها توانستهاند به محبوبیت و استفاده گستردهای در حوزه موردنظر خود برسند. تصویر زیر، برخی از محبوبترین و پراستفادهترین فریمورکها و کتابخانههای PHP را نشان میدهد.
اصول و سینتکس برنامه نویسی PHP چیست؟
از نظر نوشتاری، کدهای نوشته شده به زبان پی اچ پی، شباهت زیادی به زبان برنامه نویسی C دارند. زبان C که یکی از بهترین و قدیمیترین زبانهای برنامه نویسی در جهان است، منشا الهام بسیاری از زبانهای برنامه نویسی بعد از خود شده که به آنها، زبانهای برنامه نویسی “C-Like” یا “شِبه سی” میگویند.
اگر سابقه کدنویسی با زبانهایی نظیر C++، جاوا اسکریپت یا C# را داشته باشید، یادگیری PHP نمیتواند کار سختی برای شما باشد؛ البته که این زبان ساختار منطقی و سادهای دارد. بیایید یک برنامه کوچک با استفاده از PHP بنویسیم تا بهتر قواعد آن را درک کنیم.
برنامه Hello World با استفاده از PHP
دو نکته را در ابتدا بدانید. اول اینکه PHP هم میتواند به تنهایی نوشته شود و هم بین کدهای HTML قرار بگیرد. بسته به نیاز پروژه میتوانید از هرکدام از این دو روش استفاده کنید و تفاوتی از نظر عملکرد در آنها وجود ندارد. در اینجا، تنها از PHP خالی استفاده میکنیم. در دوره صفر تا صد متخصص PHP میتوانید برنامه نویسی PHP را با روشها و متدهای رایج یاد بگیرید!
بیایید شروع کنیم.
برای ایجاد متغیر در زبان PHP، از علامت دلار یا $ استفاده میکنیم که با فشردن همزمان دکمه Shift و عدد 4 از اعداد بالای کیبورد، قابل انجام است. نام متغیرها در PHP نسبت به حروف کوچک و بزرگ حساس است و نیازی به تعیین نوع متغیر ندارد. بعد از تعریف نام متغیر، با استفاده از علامت مساوی، آن را مقداردهی میکنیم. برای قرار دادن دادههای رشتهای (مثل کلمات و عبارات نوشتاری که باید به همان شکل نمایش داده شوند)، آنها را بین یک جفت دابل کوتیشن (“) قرار میدهیم که با استفاده از دکمههای Shift و حرف گ قابل دسترسی است. در نهایت، باید هر خط از کد را با علامت سمی کالن یا همان نقطه ویرگول انگلیسی، به انتها برسانیم.
$Welcome = “Hello; Welcome to Sabzlearn!” ;
در ادامه، برای نمایش این متن به کاربران، باید از دستور echo استفاده کنیم. این دستور، هر مقداری که دریافت کند را در خروجی نمایش میدهد. در اینجا باید متغیر #Welcome را با استفاده از دستور echo فراوانی کنیم.
echo $message ;
البته حتما لازم نیست خروجی موردنظرتان را درون یک متغیر قرار دهید؛ میتوانید آن را درون دابل کوتیشن قرار داده و با استفاده از دستور echo آن را نمایش دهید:
echo “Hello; Welcome to Sabzlearn!” ;
به همین سادگی، اولین کد خود را به زبان PHP نوشتید.
مزایای استفاده از PHP چیست؟
اگر در مسیر یادگیری برنامه نویسی تازهکار هستید و هنوز بین زبانهای رایج، هیچکدام را برای یادگیری انتخاب نکردهاید، دانستن مزایا و معایب هر زبان میتواند به شما در انتخاب بهتر کمک کند. در ادامه شما را با مهمترین مزایای یادگیری برنامه نویسی PHP آشنا میکنیم!
متن باز با جامعه کاربری گسترده
زبانهای برنامه نویسی متن باز (Open Source)، زبانهایی هستند که سورس اصلی آنها به صورت رایگان و همگانی منتشر شده است. کاربران مختلف میتوانند به سادگی به سورس و منابع اصلی زبانهای متن باز دسترسی داشته و به دلخواه خود، آنها را دستکاری کنند. زبان برنامه نویسی PHP نیز یکی از زبانهای متن باز و رایگان است که کاربران حرفهای، میتوانند آن را بسته به نیاز خود تغییر داده و قابلیتهای جدید و منحصر به فردی به آن اضافه کنند. از طرفی، معمولا زبانها و نرم افزارهای متن باز، دارای جامعه کاربری بزرگی هستند؛ زیرا به صورت رایگان منتشر شده و کاربران میتوانند آن را شخصیسازی کنند.
PHP دارای یکی از بزرگترین جوامع کاربری بین زبانهای مورداستفاده در توسعه وب است. بالغ بر میلیونها توسعه دهنده از این زبان استفاده میکنند و درصد زیادی از آنها، بالغ بر سالها به برنامه نویسی PHP مشغول بودهاند.
مولتی پلتفرم و مولتی پارادایم
یک سوال؛ مفهوم پارادایم در PHP چیست؟
به زبان ساده، در برنامه نویسی روشهای متعددی برای توسعه وجود دارد که به آنها پارادایم (Paradigm) گفته میشود. در واقع، برنامه نویسان بسته به نوع و حجم پروژه و میزان تخصص در زبان برنامه نویسی موردنظر، از یک یا چند پارادایم برای توسعه نرم افزار و محصول نهایی استفاده میکنند.
حالا به بحث اصلی برگردیم. زبان برنامه نویسی PHP امکان اجرا در سیستم عاملها و پلتفرمهای مختلف را دارد. تنها دو شرط برای اجرای کدهای PHP وجود دارد:
- کدهای PHP را روی یک سیستم عامل مخصوص سرور اجرا کنید.
- برای نمایش خروجی، یک مرورگر روی یک سیستم عامل در هر پلتفرمی در اختیار داشته باشید.
همین 2 شرط برای اجرای پی اچ پی کافیست و میتوان کدهای پی اچ پی را در هر پلتفرمی اجرا کرد.
از سوی دیگر، زبان PHP یک زبان مولتی پارادایم است؛ به این معنی که میتوانید بسته به نیاز پروژه خود، از روشهای مختلفی برای برنامه نویسی استفاده کنید. میتوانید برنامه نویسی رویهای را انتخاب کنید تا کدها از بالا به پایین و به ترتیب اجرا شوند (ابتدا خط 1، سپس خط 2، خط 3 تا اتمام کدها) و یا از برنامه نویسی شی گرا (Object Oriented) استفاده کنید. حتی میتوانید هرکدام از بخشهای مختلف پروژه را براساس یک پارادایم توسعه دهید و همه آنها را کنار هم قرار دهید!
مقیاس پذیری بالا
اگر صادقانه درباره این بخش صحبت کنیم، در پروژههای بزرگ استفاده از PHP گزینه خوبی نیست؛ اما علت قرارگیری این موضوع بین مزیتهای استفاده از زبان برنامه نویسی PHP، وجود فریمورکهای قدرتمندی است که میتوانند ضعفهای PHP را بپوشانند.
استفاده از کدهای پی اچ پی به صورت خام برای توسعه پروژههای بزرگ، خروجی جالبی ندارد؛ زیرا علاوه بر قدرت پایین این زبان در پروژههای بزرگ، زمان و هزینه زیادی نیز باید صرف توسعه و برطرف کردن باگهای پروژه کرد. در عوض، فریمورکهای قدرتمندی نظیر لاراول و Yii برای توسعه سایتهای بزرگ و پیچیده توسط توسعه دهندگان به وجود آمدهاند که سرشان برای دردسر توسعه سایتهای بزرگ درد میکند! با استفاده از این فریمورکها، عملا سایتی وجود ندارد که قابل پیادهسازی با استفاده از زبان PHP نباشد.
البته زبان پی اچ پی به تنهایی نیز برای توسعه سایتهای کوچک و متوسط خوب است و حتی میتواند برای توسعه اپلیکیشنهای PWA نیز مورداستفاده قرار گیرد.
مناسب برای شروع برنامه نویسی
در بخشهای قبل به سادگی و آسان بودن یادگیری برنامه نویسی PHP اشاره کردیم و یک برنامه ساده را با استفاده از این زبان نوشتیم. این زبان، دارای ساختار ساده و کدهای واضح و قابل فهم است و بیش از 5000 تابع آماده دارد که میتوان از آنها برای کاربردهای گوناگون استفاده کرد. با استفاده از توابع در برنامه نویسی، میتوانید کارهای مختلف را با کد کمتر و در زمان کوتاهتری انجام دهید. البته هر برنامه و پروژهای، نیاز به این همه تابع ندارد و یادگیری همه آنها، لازم نیست. تنها کافیست بدانید توابع پرکاربرد در برنامه نویسی PHP چیست و چطور و در کدام بخش از پروژه از آنها استفاده کنید.
از طرف دیگر، به دلیل استفاده و کاربردهای متنوع زبان PHP میتوانید به سرعت پروژههای تمرینی خلاقانهای را توسعه دهید تا به عنوان یک برنامه نویس تازهکار، آشنایی و تسلط عمیقتری در آن کسب کنید.
فرصتهای شغلی متنوع
در ابتدای مقاله به این موضوع که اکثر سایتهای آنلاین و در حال فعالیت در دنیا، از زبان برنامه نویسی PHP برای توسعه سمت سرور استفاده کردهاند، اشاره کردیم. با توجه به استفاده گسترده از این زبان در سرتاسر دنیا، فرصتهای شغلی زیادی برای استخدام توسعه دهندگان PHP در سطوح مختلف وجود دارد که رنج متنوعی از درآمد را کسب میکنند. برای مثال، طبق گزارش حقوق و دستمزد جاب ویژن در سال 1403، توسعه دهندگان PHP در شهرها و سطوح مختلف بین 7 تا 35 میلیون تومان درآمد دارند. همچنین برخی از موقعیتهای شغلی نیز ممکن است تا 50 میلیون تومان و بیشتر، حقوق پرداخت کنند.
برای افرادی که قصد دارند در یکی از شاخههای برنامه نویسی با رقابت متوسط و درآمد خوب به کار مشغول شوند، یادگیری PHP میتواند گزینه خوبی باشد؛ به این شرط که پشتکار و علاقه خود را به این کار حفظ کرده و برای رسیدن به درآمد بالا، صبور باشید.
آینده PHP و ارزش یادگیری آن
برای مدت زیادی، افراد مختلف در سرتاسر جهان درباره منسوخ شدن زبان برنامه نویسی PHP حرفهایی میزند و دلایلی قابل تامل اما بیاساس را مطرح میکنند. درست است که تقریبا 3 دهه از توسعه و معرفی این زبان گذشته و طی این سالها، زبانها برنامه نویسی زیادی در توسعه بک اند معرفی شدهاند؛ اما این موضوع نتوانسته چیزی از قدرت و محبوبیت PHP کم کند. واقعیت این است که تاز مانی که سرورها و وبسرورهای مختلف از PHP پشتیبانی میکنند، هیچ زبان برنامه نویسی نمیتواند به طور کامل یا حتی پا به پای PHP در توسعه سمت سرور حرکت کند. این موضوع سه دلیل مهم دارد:
- زبان PHP یکی از زبانهای پرکاربرد در توسعه Backend است که بهطور خاص برای اجرای وظایف سمت سرور طراحی شده است.
- زبانهایی که رقیب PHP هستند، دارای کاربردهای متعدد دیگری هستند و یک یا چند مورد از فریمورکهای آنها، قابل استفاده در توسعه بک اند است.
- تقریبا همه سیستم عاملها و سرورها در دنیا، میتوانند کدهای PHP را اجرا کنند!
در نتیجه، تا زمانی که یک زبان برنامه نویسی قدرتمند، کاربردی و مختص توسعه سمت سرور برای رقابت مستقیم با پی اچ پی وجود نداشته باشد، نمیتوان گفت این زبان منسوخ یا غیرقابل استفاده شده است!
خلاصهای از آنچه درباره PHP میدانیم
از سال 1995 و انتشار زبان برنامه نویسی PHP تا به امروز، میلیاردها سایت از این زبان برنامه نویسی برای توسعه بک اند خود استفاده کردهاند. این زبان برای توسعه سایت و برنامههای تحت وب گرفته تا توسعه API و حتی رباتهای تلگرام، مورداستفاده استفاده قرار میگیرد و همواره بین 10 زبان برنامه نویسی محبوب در دنیا قرار داشته است. از طرفی، سینتکس ساده، قابلیتهای متنوع و دسترسی به صدها کتابخانه و فریمورک پی اچ پی، از مهمترین مزایایی هستند که با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP در پروژههای خود بدست میآورید.
در انتها، زمان مناسبی است تا بعد از اینکه دانستیم PHP چیست؛ مسیر یادگیری مناسبی را پیدا و آن را دنبال کنید. دوره جامع متخصص PHP در آکادمی سبزلرن، فرصتی استثنایی و عالی برای یادگیری این زبان به صورت اصولی، عمیق و با تمرکز بر بازار کار است. طی این دوره، پروژههای اختصاصی متعددی را با مدرس دوره توسعه میدهید که در آینده، میتوانند بخشی از رزومه شما باشند. البته این دوره تماما درباره PHP نیست؛ زیرا طی آن شما با پایگاههای داده و نحوه استفاده و توسعه آنها آشنا میشوید؛ مهارتهای ضروری یک توسعه دهنده حرفهای Back end را یاد گرفته و در مسیری پردرآمد، چالش برانگیز و دلچسب قدم میگذارید.
فرصت محدود برای استفاده از 20 درصد تخفیف ویژه ثبت نام در دوره جامع متخصص PHP را از دست ندهید!
پیشنهاد مطالعه
![ترلو چیست و چگونه کار میکند؟](https://sabzlearn.ir/wp-content/uploads/2025/02/tre.jpg)
نظری برای این مقاله ثبت نشده است