چطور برنامه نویسی با گوشی را شروع کنیم؟

پیشرفت تکنولوژی در سالهای اخیر باعث شده تا تقاضا برای یادگیری برنامهنویسی و توسعه اپلیکیشنهای مختلف افزایش یابد. قابلیتهای گوشیهای هوشمند نیز در سالهای اخیر افزایش یافته و شما میتوانید بدون لپتاپ و با تلفن همراه خود نیز برنامهنویسی کنید. برنامه نویسی با گوشی تجربهای جذاب است که برای عملی کردن آن باید علاوهبر یادگیری برنامهنویسی، برنامههای لازم را نیز روی گوشی خود نصب کنید. در این مقاله از مجله سبزلرن، ابزارهای کاربردی برنامهنویسی با گوشی، زبانهای مناسب برای شروع و منابع آموزشی معتبر معرفی میشوند. اگر امکانات محدودی دارید اما علاقهمند به یادگیری برنامهنویسی هستید، این راهنما میتواند نقطه شروع مناسبی برای شما باشد.
پیش نیازهای برنامه نویسی با گوشی موبایل چیست؟
برنامه نویسی با گوشی را میتوانید با یک تلفن هوشمند با کیفیت و نصب یکی از اپلیکیشنهای ویرایشگر کد (IDE) مانند”Dcoder” آغاز کنید. همچنین برای کسانیکه نمیخواهند از یک اپلیکیشن اختصاصی روی تلفن همراه خود استفاده کنند، امکان کد نویسی با گوشی روی ویرایشگرهای آنلاین کد مانند “Replit” نیز فراهم شده است. این روشها بهویژه برای شروع یادگیری و تمرین زبانهایی مانند پایتون، جاوااسکریپت یا HTML/CSS بسیار مناسب هستند.
معرفی ۱۰ تا از بهترین اپلیکیشنهای کد نویسی با گوشی
اپلیکیشنهای موبایلی برای کدنویسی امکان یادگیری و تمرین برنامهنویسی را در هر زمان و مکان فراهم میکنند. در واقع با نصب این اپلیکیشنها میتوانید حتی بدون نیاز به لپتاپ یا کامپیوتر برنامهنویسی کنید. این اپها سبک، قابلحمل و مناسب برای پروژههای کوچک، تست کد و مرور مفاهیم هستند. همچنین برای مبتدیها شروعی آسان و در دسترس به دنیای برنامهنویسی فراهم میکنند. برخی از معروفترین اپهای برای شروع
۱. اپلیکیشن Quoda
Quoda یک اپلیکیشن ویرایشگر کد شبیه ++Notepad برای اندروید است که از زبانهایی مانند جاوا، پایتون، PHP و # C پشتیبانی میکند. یک ویرایشگر کد (IDE) قدرتمند برای گوشیهای اندرویدی است که مخصوص برنامهنویسان طراحی شده و امکاناتی حرفهای مانند هایلایت سینتکس برای زبانهای مختلف، شمارهگذاری خطوط، پیشنهاد خودکار کد (auto-complete)، پشتیبانی از پروژهها و حتی اتصال به فضای ابری (مانند Dropbox و Google Drive) را فراهم میکند.
۲. اپلیکیشن QuickEdit
این اپلیکیشن یک ویرایشگر متن و کد سبک و سریع برای اندروید است که برای برنامهنویسان و نویسندگان طراحی شده و با استفاده از آن میتوان به بیش از ۵۰ زبان برنامهنویسی مانند HTML، CSS، جاوا، پایتون و C++ کد نویسی با موبایل کرد. این اپ با محیط ساده و کاربر پسند، امکان ویرایش فایلهای متنی و کدنویسی با ویژگیهایی مانند هایلایت سینتکس، شمارهگذاری خطوط، پشتیبانی از چند تب همزمان و قابلیت جستجو و جایگزینی پیشرفته را فراهم میسازد. اپلیکیشن QuickEdit از فایلهای ذخیرهشده در حافظه داخلی، کارت SD یا سرورهای FTP و فضای ابری نیز پشتیبانی میکند و به همین دلیل سرعت بالایی دارد.
۳. اپلیکیشن Pydroid
برای علاقهمندان به یادگیری زبان پایتون روی موبایل، نصب اپلیکیشن Pydroid پیشنهاد میشود. این اپ یک ویرایشگر قدرتمند و تخصصی برای زبان پایتون در اندروید است که امکانات حرفهای مانند پیشبینی کد، تورفتگی خودکار، تجزیهوتحلیل لحظهای کدها، هایلایت سینتکس و پشتیبانی از تبهای متعدد را دارد. این اپلیکیشن مخصوص برنامه نویسی با گوشی با ارائه راهنمایی برای نوشتن کدهای پیشرفته، محیطی مناسب برای یادگیری و توسعه پروژههای واقعی با زبان پایتون فراهم کرده و تجربهای نزدیک به کدنویسی روی دسکتاپ را در موبایل ارائه میدهد.
۴. اپلیکیشن DroidEdit Free
اگر بهدنبال یک اپلیکیشن کاربردی برای آموزش برنامه نویسی با گوشی هستید که از زبانهای برنامهنویسی مختلف پشتیبانی کند ما به شما DroidEdit Free را پیشنهاد میکنیم. این ویرایشگر کد و متن سبک و کاربردی برای اندروید مخصوص توسعهدهندگان طراحی شده که میخواهند به زبانهای مختلفی مانند Java، Python، C/C++، HTML، CSS و JavaScript کدنویسی کنند. هایلایت سینتکس، شمارهگذاری خطوط، پشتیبانی از کلیدهای میانبر فیزیکی و قابلیت ویرایش فایلها از حافظه داخلی یا فضای ابری از قابلیتهای مهم این اپلیکیشن است.
۵. اپلیکیشن Turbo-Editor
سادگی و سرعت اجرای کدهای opensource یکی از مزیتهای اصلی نصب اپلیکیشن Turbo-Editor است.. این اپلیکیشن از هایلایت سینتکس برای زبانهای مختلف برنامهنویسی مانند HTML، CSS، جاوا و پایتون پشتیبانی میکند و قابلیتهایی مانند شمارهگذاری خطوط، پشتیبانی از تمهای روشن و تیره و جستجوی پیشرفته در متن را در اختیار کاربران قرار میدهد.
۶. اپلیکیشن Termux
اپلیکیشن Termux یک ابزار قدرتمند برای کد نویسی با گوشی اندروید است که محیطی شبیه لینوکس را روی موبایل فراهم میکند و به کاربران امکان اجرای شلهایی مانند” bash” و”zsh”، ویرایش فایلها با “nano” و” vim” و اتصال به سرورها از طریق SSH را میدهد. این اپ برای توسعهدهندگان، علاقهمندان به هک و امنیت، و کاربران حرفهای طراحی شده و امکاناتی مانند کامپایل کد، اجرای کنسول پایتون، بررسی پروژههای “git” و”subversion”و حتی اجرای بازیهای متنی با “frotz” را فراهم میکند.
۷. اپلیکیشن Spck Editor for NodeJS
بهترین انتخاب برای برنامه نویسی با گوشی به زبان جاوااسکریپت، نصب اپلیکیشن Spck Editor for NodeJS است. این اپ امکاناتی مانند نوشتن، ویرایش، خطایابی و اجرای کد را بهصورت مستقیم روی موبایل فراهم کرده و از زبانهای HTML و CSS نیز پشتیبانی میکند. پیشنمایش زنده صفحات وب، تکمیل خودکار کد و بررسی سینتکس باعث شده تا بتوانید با این اپ محیطی کامل برای توسعه فرانتاند و بکاند داشته باشید. Spck Editor for NodeJS با امکان اتصال مستقیم به مخازن Git مانند GitHub و GitLab، گزینهای حرفهای و سبک برای توسعهدهندگان حرفهای است.
۸. اپلیکیشن Koder
اپلیکیشن Koder برای کسانی مناسب است که از گوشیهای iOS استفاده میکنند و بهدنبال یک محیط حرفهای و سبک برای کدنویسی در موبایل هستند. این اپ از 80 زبان برنامه نویسی مختلف مانند PHP، Python، JavaScript و C++ پشتیبانی میکند و با قابلیتهایی مانند تکمیل خودکار کد، اتصال به سرویسهای ابری مثل Dropbox و WebDAV و اجرای ساده پروژهها طرفداران زیادی دارد.
۹. اپلیکیشن Pythonista
برای کسانیکه میخواهند کد نویسی با گوشی را به زبان پایتون و در سیستمعامل iOS تجربه کنند، اپلیکیشن Pythonista گزینهای مناسب برای نوشتن کد در محیطی شبیه دسکتاپ را برای کاربران آیفون و آیپد فراهم میکند. این اپ با پشتیبانی از تمام کتابخانههای استاندارد پایتون، قابلیتهایی مانند برجستهسازی سینتکس، تکمیل خودکار کد، اجرای مستقیم اسکریپتها و پشتیبانی از چند تب را ارائه میدهد. همچنین با ادغام کامل با ویژگیهای بومی iOS، محیطی سریع، قابل اعتماد و حرفهای برای توسعهدهندگان پایتون فراهم میسازد.
۱۰. اپلیکیشن AIDE
کاربران گوشیهای اندرویدی میتوانند با نصب اپلیکیشن AIDE یک محیط توسعه یکپارچه (IDE) قدرتمند برای برنامهنویسی با گوشی موبایل داشته باشند. این اپلیکیشن بهویژه برای توسعهدهندگان جاوا، C و C++ مناسب است. این اپلیکیشن با امکاناتی مانند یافتن سریع باگ، نمایش خطا بهصورت لحظهای و اصلاح خودکار کد، برنامهنویسی در موبایل را بسیار راحتتر و حرفهایتر میکند.
معرفی ۵ سایت برتر برای شروع برنامه نویسی با موبایل
استفاده از سایتها برای برنامهنویسی با گوشی نیازی به نصب اپلیکیشن ندارد و تنها با یک مرورگر در دسترس هستند. این سایتها معمولا از زبانهای مختلف پشتیبانی میکنند و محیطی ساده و کاربردی برای نوشتن، اجرا و تست کد فراهم دارند. امکان تکمیل خودکار کد، هایلایت سینتکس و اشتراکگذاری آنلاین از مزایای استفاده از این سایتها برای شروع آموزش برنامه نویسی با موبایل است. برخی از معروفترین سایتهایی که میتوانید از طریق آنهای کد نویسی با گوشی را شروع کنید، عبارتاند از:
- W3Schools Spaces: پلتفرمی برای آموزش برنامه نویسی با گوشی که قابلیت ویرایش و اجرای آنلاین کدهای HTML، CSS، JS، Python و PHP را دارد. این سایت امکان میزبانی پروژه، استفاده از هوش مصنوعی اختصاصی (kAI) و اشتراکگذاری کدها را نیز برای کاربران دارد.
- Programiz: سایتی کاربرپسند برای تمرین آنلاین زبانهای مختلف مانند Java، Python، SQL و R است که محیطهایی جداگانهای برای هر زبان فراهم کرده تا بدون نصب ابزار بتوانید کد نویسی با گوشی را تمرین کنید.
- IdeOne: این کامپایلر آنلاین بیش از 60 زبان برنامهنویسی مختلف را پوشش داده و با استفاده از آن میتوانید اجرا، اشکالزدایی و اشتراکگذاری ایمن کد با ورودیهای سفارشی را انجام دهید.
- OnlineGDB: کامپایلر و دیباگر آنلاین برای زبانهایی مانند C، C++، Java، Python و HTML/CSSاست. این سایت محیط تعاملی برای بررسی خطاها و قابلیت ذخیره یا اشتراکگذاری کدها پس از اجرا نیز دارد.
- Codepen: پلتفرمی مخصوص توسعه وب با تمرکز بر HTML، CSS و JavaScript است که امکان ساخت، آزمایش و نمایش پروژههای فرانتاند با جامعه بزرگی از کدنویسها را به شما میدهد.
مزایا و معایب برنامه نویسی با موبایل چیست؟
برنامه نویسی با گوشی نیز همچون برنامهنویسی روی سیستم مزایا و معایب خاص را دارد که در زمان شروع کار باید به آنها توجه داشته باشید. کدنویسی با موبایل برای کسانی مناسب است که میخواهند در هر زمان و مکان بهصورت ساده و سریع تمرین کنند یا مفاهیم پایه برنامهنویسی را یاد بگیرند. همچنین برای دانشآموزان و مبتدیانی که به کامپیوتر دسترسی ندارند گزینه خوبی است. اما برای پروژههای پیچیده و توسعه حرفهای بهتر است از محیطهای توسعه کاملتر استفاده شود.
مزایا | معایب |
دسترسی آسان و حملونقل راحت | محدودیت ابزارها و امکانات پیشرفته |
امکان کدنویسی در هر زمان و مکان | صفحهکلید و صفحهنمایش کوچک |
مناسب برای تمرین و یادگیری پایه | تجربه عملی کمتر در محیطهای واقعی |
بدون نیاز به کامپیوتر و سیستمهای گرانقیمت | حواسپرتی زیاد و کاهش تمرکز |
جمعبندی
همانطور که در این مقاله هم اشاره کردیم، میتوانید برنامه نویسی با گوشی را بهراحتی فقط با یک تلفن همراه یا تبلت، اینترنت پرسرعت مناسب و نصب یا استفاده از سایتهای کدنویسی آغاز کنید. شروع برنامهنویسی روی گوشی موبایل اندروید یا iOS میتواند گزینه مناسبی برای یادگیری و تمرین سریع باشد، بهخصوص زمانهایی که به کامپیوتر دسترسی ندارید یا میخواهید در هر زمان و مکان کدنویسی کنید. در آکادمی سبزلرن با آموزش پروژهمحور زبانهای برنامهنویسی، بستری ایجاد کردهایم که یادگیری و تمرین کدنویسی حتی روی موبایل را آسان و هیجانانگیز میکند تا در هر شرایطی بتوانید به یک برنامهنویس حرفهای تبدیل شوید!
نظری برای این مقاله ثبت نشده است