عملگر های جاوا اسکریپت + ویدئو

سلام و عرض ادب و احترام خدمت همه دوستان عزیز.
همان طور که اطلاع دارید عملگر ها یکی از مهم ترین مباحثی هستند که در همه زبان های برنامه نویسی وجود دارد ، در این مقاله راجب عملگر های جاوا اسکریپت صحبت می کنیم
عملگر ها انواع مختلفی داشته و به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند. اگر با جاوا اسکریپت آشنایی ندارید به شما پیشنهاد میکنم دوره ی رایگان آموزش جاوا اسکریپت سبزلرن که از مقدماتی تا پیشرفته توضیح دادیم را مشاهده کنید
خب بریم سراغ عملگر ها…
عملگر چیست؟
قبل از این که سراغ انواع عملگر ها بریم، بهتره که بدونیم معنی و مفهوم خود عملگر چی هست.
فرض کنید دیتا های مختلفی مثل عدد 5، عدد 10، متن “Js” و … را در دسترس داریم . می خواهیم با انجام عملیات مورد نیاز روی این اطلاعات، به اطلاعات لازم برسیم.
مثلا می خوایم 10 رو با جمع کرده و به 15 برسیم(15 = 5 + 10). در این مسئله به (+) یک عملگر گفته و به هر کدام از اطلاعات 10 و 5 عملوند می گوییم.
خب حالا که با مفهوم عملگر و عملوند آشنا شدیم، بریم ببینیم چه عملگر هایی تو جاوا اسکریپت وجود دارن…
عملگر های حسابی
این دسته از عملگر ها برای اعمال یک عمل ریاضی روی چند عدد استفاده می شوند.
فرض کنید متغیر x داریم با مقدار 10 و متغیر y داریم با مقدار 5.
عملگر حسابی(+): این عملگر برای جمع کردن چندین عدد استفاده می شود. به عنوان مثال حاصل x + y عدد 15 خواهد شد.
عملگر حسابی(-): این عملگر برای پیاده سازی عمل تفریق برای چندین عدد استفاده می شود. به عنوان مثال حاصل x – y عدد 5 خواهد شد.
عملگر حسابی(/): این عملگر برای پیاده سازی عمل تقسیم برای اعداد استفاده می شود. به عنوان مثال حاصل x / y عدد 3 خواهد شد.
عملگر حسابی(*): این عملگر برای ضرب کردن چندین عدد استفاده می شود. به عنوان مثال حاصل x * y عدد 50 خواهد شد.
عملگر حسابی(%): این عملگر برای باقی مانده تقسیم بین اعداد استفاده می شود. به عنوان مثال حاصل x % y عدد 0 خواهد شد، چون باقی مانده 15 تقسیم بر 5، 3 می باشد.
عملگر حسابی(++): این عملگر برای افزایش یک واحدی یک عدد استفاده می شود. به عنوان مثال حاصل x++ عدد 11 و حاصل y++ عدد 6 خواهد شد. همان طور که مشاهده می کنید یک واحد به مقدار قبلی x و y اضافه می شود.
عملگر حسابی(–): این عملگر برای کاهش یک واحدی یک عدد استفاده می شود. به عنوان مثال حاصل x– عدد 9 و حاصل y– عدد 4 خواهد شد. همان طور که مشاهده می کنید یک واحد از مقدار قبلی x و y کم می شود.
نکته مهم: شما می توانید از عملگرهای ++ و — قبل و بعد از دیتای لازم استفاده کنید. به عنوان مثال خروجی x++ و ++x یکسان می باشد.
عملگر های انتساب (Assignment Operators)
همان طور که از اسم این دسته از عملگر ها مشخص است، برای انتساب یک مقدار به یک متغیر (مقدار دهی متغیر ها) استفاده می شوند.
فرض کنید متغیر x داریم با مقدار 10 و متغیر y داریم با مقدار 5.
عملگر انتسابی (=): این عملگر برای نسبت دادن مقدار جدید به یک متغیر استفاده می شود. به عنوان مثال x = 20. با این کار مقدار متغیر x برابر با 20 خواهد شد.
عملگر انتسابی (=+): این عملگر برای جمع کردن مقدار نهایی یک متغیر با عدد دلخواه استفاده می شود. به عنوان مثال x += 20. با این کار مقدار متغیر x برابر با مقدار قبلی خودش (10) به علاوه 20 خواهد شد (30). عبارت x += 20 همان x = x + 20 می باشد.
عملگر انتسابی (=-): این عملگر برای کم کردن مقدار نهایی یک متغیر از عدد دلخواه استفاده می شود. به عنوان مثال x -= 20. با این کار مقدار متغیر x برابر با مقدار قبلی خودش (10) منهای 20 خواهد شد (منفی 10). عبارت x -= 20 همان x = x – 20 می باشد.
عملگر انتسابی (=*): این عملگر برای ضرب کردن مقدار نهایی یک متغیر با عدد دلخواه استفاده می شود. به عنوان مثال x *= 20. با این کار مقدار متغیر x برابر با مقدار قبلی خودش (10) ضرب در 20 خواهد شد (200). عبارت x *= 20 همان x = x * 20 می باشد.
عملگر انتسابی (=/): این عملگر برای تقسیم کردن مقدار نهایی یک متغیر با عدد دلخواه استفاده می شود. به عنوان مثال x /= 20. با این کار مقدار متغیر x برابر با مقدار قبلی خودش (10) تقسیم بر 20 خواهد شد (0.5). عبارت x /= 20 همان x = x / 20 می باشد.
عملگر انتسابی (=%): این عملگر برای شناسایی باقی مانده مقدار نهایی یک متغیر با عدد دلخواه استفاده می شود. به عنوان مثال x %= 20. با این کار مقدار متغیر x برابر با باقی مانده مقدار قبلی خودش (10) تقسیم بر 20 خواهد شد (10). عبارت x %= 20 همان x = x % 20 می باشد.
عملگر های String
این دسته از عملگر ها برای اعداد نیستند و برای انجام یک سری عملیات روی داده های متنی استفاده می شوند. برای مثال ممکن است بخواهید دو یا چندین رشته متنی را کنار همدیگر بچسبانید (عمل concat). برای این موضوع از عملگر (+) استفاده می شود. خروجی “java” + “script” عبارت “javascript” خواهد بود.
علاوه بر عملگر (+) عملگر (=+) نیز برای رشته های متنی وجود دارد و برای زمانی استفاده می شود که بخواهیم مقدار قبلی یک رشته متنی را به رشته دلخواه دیگری concat کنیم. به عنوان مثال متغیر x با مقدار “java” را در نظر بگیرید. خروجی عبارت زیر برابر با “javascript” خواهد بود:
x += "script"
عملگر های مقایسه ای (Comparison Operators)
اگه یه کوچولو ریاضی بلد باشین و با مقایسه اعداد در ریاضی آشنا باشید، یادگیری این قسمت از عملگر ها خیلی آسون و لذت بخش خواهد بود.
همان طور که از اسم این دسته از عملگر ها مشخص است برای مقایسه چندین داده با یکدیگر استفاده می شوند.
فرض کنید متغیر x داریم با مقدار 12 و متغیر y داریم با مقدار 4 و متغیر a با مقدار “java” و مقدار b با مقدار “script”.
عملگر های مقایسه ای (== و ===): از این عملگر ها برای مقایسه برابر بودن دو مقدار را بررسی می کند. اما تفاوتی که بین == و === وجود دارد این است که اگر دو مقدار را با == مقایسه کنیم نوع مقادیر مورد بررسی قرار نمی گیرند و صرفا مقادیر آن ها بررسی می شود. به عنوان مثال عدد 2 و رشته “2” مقدار های یکسان اما نوع های غیر یکسان دارند، پس خروجی 2 == “2” مقدار true می شود.
عملگر === بر خلاف == نوع طرفین را نیز مورد بررسی قرار می دهد و طرفین باید هم از لحاظ مقدار و هم از لحاظ نوع باید باهم برابر باشند تا خروجی true شود، در غیر این صورت false خواهد بود.
عملگر های مقایسه ای (=! و ==!):این عملگر ها دقیقا برعکس عملگر های قبلی بوده و برای بررسی مساوی نبودن دو مقدار مورد استفاده قرار می گیرند(اگر طرفین برابر نباشند خروجی true و در غیر این صورت false خواهد بود) تفاوت بین =! و ==! نیز دقیقا مثل تفاوت عملگر های قبلی است؛ به این صورت که اگر از =! استفاده کنیم فقط برابر نبودن مقادیر طرفین بررسی می شوند اما اگر از ==! استفاده کنیم، علاوه بر مقدار، نوع داده های طرفین نیز بررسی می شوند.
به عنوان مثال خروجی عبارت 2 =! “2” flase خواهد شد. چون مقدار 2 با “2” از لحاظ مقدار برابر هستند در حالی که =! برابر نبودن را بررسی میکند و همان طور که گفته شد اگر طرفین برابر نباشند خروجی true خواهیم داشت.
ادامه این دسته از عملگر ها را می توانید در این لینک مطالعه کرده و یاد بگیرید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردم عملگر هایی از جاوا اسکریپت را که در برای شروع جاوا اسکریپت نیاز دارید برای شما معرفی کنم اما عملگر های جاوا اسکریپت فقط به همین موارد محدود نمی شوند
برای درک عمیق و بهتر مفاهیم این مقاله، حتما ویدئوی عملگر های جاوا اسکریپت را مشاهده کنید و اگر سوال، پیشنهاد یا انتقادی داشتید برای همین مقاله کامنت کنید.
تا مقاله بعدی خدانگهدار 🙂
این مطلب هنوز هیچ نظری نداره، تو اولیش رو بنویس :)