فرق بک اند و فرانت اند چیست
بک اند و فرانت اند پایه و اساس تمام سایتهایی است که امروزه مشاهده میکنید؛ یک سایت بدون این 2 بخش وجود نخواهد داشت و شما نمیتوانید سایت را فقط با فرانت یا فقط بک اند خالی طراحی کنید. میپرسید چرا؟ در ادامه این مقاله از سبزلرن پس از معرفی هر کدام از بخشها به جواب این سوال خواهید رسید.
بک اند و فرانت اند چیست؟
بک اند و فرانت اند هرکدام بخش مجزایی برای خود هستند اما در کنار همدیگر کار میکنند و یک سایت فوق العاده را میسازند و برای آن که بدانید دقیقا فرق بک اند و فرانت اند چی هست لازمه بدانید هر کدام به تنهایی چه کاری را انجام میدهد.
فرانت اند چیست؟
فرانت اند یا به اصلاح انگلیسی (Front End) به فرآیند توسعه و پیاده سازیقسمت های مربوط به رابط کاربرییک سایت میگویند یا همان بخش ظاهری سایت؛ برای مثال: زمانی که شما وارد سایتی میشوید هرآنچه برای شما قابل مشاهده است فرانت اند است. برای مثال: دکمه ها، عکس ها، ویدیوها، متن ها و ظاهر آن سایت بخشی از فرانت اند است.
برنامهنویسان فرانتاند همچنین باید با مفاهیم طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) آشنا باشند تا بتوانند رابط کاربری مناسبی را پیادهسازی کنند.
پس تا اینجا متوجه شدیم که فرانت اند چیست و در ادامه نیز به مفهوم بک اند میپردازیم.
بک اند چیست؟
بک اند چیست؟ به برنامه نویسی سمت سرور بک اند گفته میشود. ممکن است کمی مبهم باشد پس با سوال ساده تر سعی میکنم مفهوم را به شما منتقل کنم؛ برنامه نویسی سمت سرور چیست؟ جواب ساده این است: همانطور که در بخش قبل ذکر کردیم هر سایت، اپلیکیشن و هر نرم افزار از 2 بخش تشکیل میشود؛ بخش اول ظاهرکار است، برنامه دیجیکالا را در نظر بگیرید، شما وارد نرم افزار میشوید و تمام محصولات را مشاهده میکنید؛ به تمام آن چه در این برنامه قابل مشاهده است فرانت اند میگویند.
بخش دوم کد نویسی سمت سرور است یجور مثل برنامه ریزی؛ شما هنگامی که تصمیم میگیرید از دیجیکالا خرید کنید تنها یک دکمه را فشار میدهید، آن دکمه باید دستوراتی داشته باشد تا سفارش شما ثبت شود و محصول مدنظر برای شما ارسال شود؛ و شما هیچ کدام از این مراحل را مشاهده نمیکنید و فقط دکمه را میبینید؛ پس به مراحلی که توسط کاربر عادی قابل مشاهده نیست بک اند میگویند. اما برنامه نویس بک اند چیست؟ به فردی که این مراحل را برنامه نویسی میکند، برنامه نویس بک اند یا Backend developer گفته میشود.
حالا که متوجه شدید که هر بخش برای چه کاری است بهتر است فرق بک اند و فرانت اند را نیز بررسی کنیم.
فرق بک اند و فرانت اند چیست
فرانت اند زبان های برنامه نویسی مخصوص خودش را دارد و با کمک آنها قادر خواهی بود در طراحی سایت فوق العاده عمل کنید و یک زیبایی چشم نواز خلق کنید اما بر خلاف آن، بک اند و زبان های آن هیچ مهارتی در طراحی ندارند و شما اصلا نمیتوانید برای طراحی از آن استفاده کنید.
خب مشخص است به دلیل ضعف آن نیست بلکه به این دلیل است که برای این کار ساخته نشده!!
بک اند برای کنترل دستورات و برنامه ریزی کدها و عملکرد یک سایت طراحی شده و بیشتر جنبه مدیریتی داره تا ظاهر سازی و…
اما با وجود این تفاوتها این دو بخش در کنار دیگر یک سایت را تشکیل میدهن؛ پس برای انتخاب بین بک اند و فرانت اند لازم است بدانید که در کدام راه دوست دارید فعالیت کنید؛ ظاهر یا عملکرد ؟
البته میتوانید هر دو را نیز انتخاب کنید اما کارتان را کمی سخت میکند…
زبان های برنامه نویسی بک اند و فرانت اند
اگر دقت کرده باشید در بخش قبل ذکر کردیم که بک اند و فرانت اند زبان های برنامه نویسی منحصر به فرد خودشان را دارند پس برای شروع لازم است برای مسیرتان زبان های مربوطه را یاد بگیرید تا به بک اند یا فرانت اند مسلط شوید؛ در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
زبانهای برنامه نویسی فرانت اند
- HTML
- CSS
- Java Script
- و…
لازم است در این نقطه ذکر کنم که html و css زبان برنامه نویسی نیستند اما پایه و اساس طراحی وب هستند و باید حتما اول آن ها را یاد بگیرید و پس از تسلط به آنها به سراغ یادگیری زبان جاوا اسکریپت بروید؛ پس از یادگیری جاوا اسکریپت شما یک طراح فرانت خیلی خوب خواهید بود و اگر مایل به حرفهایتر شدن باشید میتوانید فریمورک ها و کتابخانه های جاوا اسکریپت و css را یاد بگیرید که در ادامه چند نمونه برای شما نام خواهم برد:
- BootStrap
- Tailwind
- SASS
- React
- Jquery
- TypeScript
- Vue
- AngularJS
- و…
معمولا هر کتابخانه یا فریمورک را باید طبق نیازی که دارید یاد بگیرید چون هر کدام کارایی خاص خودشان را دارند و یادگیری برخی از آنها مزیت برای استخدام محسوب میشوند.
پیشنهاد مطالعه: بهترین زبان برنامه نویسی برای شروع
زبانهای برنامه نویسی برای بک اند
برای فعالیت در بخش بک اند لازم است html و css را یاد بگیرید؛ با اینکه شما به طور مستقیم با این زبانها کار نمیکنید اما این 2 زبان ساختار اصلی یک سایت را تشکیل میدهند و لازم است به عنوان فردی که در بخش بک اند فعالیت میکنید با این زبان ها آشنا باشید.
در ادامه به زبانها و فریمورک هایی که برای بک اند به آنها نیاز دارید میپردازیم:
- PHP
- Python
- Java
- NodeJS
- Django
- Laravel
- Spring
هرگونه سوال تخصصیتر در رابطه با مسیر بک اند و فرانت اند داشتید میتونید در بخش کامنت های همین مقاله بپرسید تا افراد متخصص شما را راهنمایی کنند.
درآمد برنامه نویسی بک اند بالاتر است یا فرانت اند؟
به طور خلاصه بخواهم به این سوال جواب بدهم باید بگویم با اختلاف کم حقوق برنامه نویس بک اند بیشتر است؛ زیرا بخش بک اند معمولا سختتر است و دردسرهای بیشتری دارد و فاقد جذابیتهای بصری است و کاملا وابسته است.
یعنی یک قالب فرانت باید وجود داشته باشد تا بک اند کار فعالیت خودش را شروع کند؛ اما بر خلاف آن در بخش فرانت طراح میتواند پوسته های متنوعی را طراحی کند و در پایان کار آن را تحویل بک اند کار دهد تا آن پوسته را فعال کند تا کار کند.
درکل این مسیری است که باید با علاقه طی شود؛ اگر علاقه دارید نتیجه کار را بصورت ظاهری ببینید قطعا فرانت اند برای شما گزینه مناسب تری خواهد بود و اگر فرد منطقی هستید و دوست دارید مدیریت و کارکرد یک سایت را برنامه نویسی کنید بک اند برای شما مناسب تر خواهد بود.
برنامه نویسی بک اند سختتر است یا فرانت اند؟
به طور کلی بخش فرانت اند در مقایسه با بک اند از نظر فنی ساده تر است. زیرا بک اند مهارتهای بیشتری مانند مدیریت داده، امنیت و… نیاز دارد اما بخش فرانت اند معمولا با بخش های طراحی و خلاقیت سروکار دارد.
پس اگر عاشق چالش و سختی هستید بک اند میتواند هدف خوبی برای شما باشد و اگر دنبال مسیر ساده هستید فرانت اند بدون شک قدم بعدی شماست.
نتیجه گیری
در این مقاله بک اند و فرانت اند را به طور کامل به شما توضیح دادیم و کارایی و درجه سختی و میزان درآمد آنها را نیز به طور کامل فهمیدیم؛ با این اطلاعات احتمالا بتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید. هرگونه سوال و یا ابهامی هم اگر داشتید در بخش کامنت ها بپرسید.
نظری برای این مقاله ثبت نشده است